Sociale media

Open the menu

Soedan: AZG reageert op nieuwe toestroom van ontheemden in Wad Madani

Er zijn deze week opnieuw zware gevechten begonnen in Khartoem, de hoofdstad van Soedan, na de afloop van het laatste staakt-het-vuren. Artsen Zonder Grenzen (AZG) teams in Wad Madani zien een alarmerende toename van het aantal mensen dat aankomt vanuit Khartoem. Er woonden al ongeveer 5.000 mensen in drie grote kampen rond de stad. In de afgelopen week is het aantal ontheemden op een van de locaties waar AZG werkt, gestegen van 300 naar 2800. Deze snelle toestroom toont opnieuw de dringende behoefte aan medische en andere basisvoorzieningen voor alle ontheemden in dit conflict

Alzahraa kamp
Artsen Zonder Grenzen heeft een kliniek opgezet ter ondersteuning van meer dan 100 bewoners die in het kamp Alzahraa verblijven.Wad Madani, Soedan, juni 2023 © Ala Kheir

"Veel ontheemden die vanuit de hoofdstad naar Wad Madani komen, hebben al hun bezittingen, bestaansmiddelen, maar ook hun familieleden verloren tijdens de gevechten in Khartoem", zegt Anja Wolz, medisch coördinator van AZG.

AZG behandelde al meer dan 1.600 patiënten in Wad Madani

Sinds begin mei managen AZG-teams met de steun van het Ministerie van Volksgezondheid mobiele klinieken op verschillende belangrijke locaties waar ontheemden verblijven in Wad Madani. In die tijd hebben ze meer dan 1.600 patiënten gezien. De meeste mensen hebben infecties aan de luchtwegen, wat vaak in verband gebracht wordt met slechte leefomstandigheden.

De teams geven vaccinaties, behandelen malaria en chronische ziekten zoals diabetes, ze behandelen hoge bloeddruk en astma en huidlaesies dat veroorzaakt wordt door allergieën en schurft. Een vroedvrouw verzorgt zwangere vrouwen en er is ook psychologische hulp beschikbaar. De afgelopen weken heeft AZG de broodnodige voorraden naar Wad Madani kunnen brengen om deze activiteiten te ondersteunen.

"Het laboratorium is niet volledig uitgerust, maar we blijven werken met wat er beschikbaar is. We hebben een goede voorraad van medicijnen en ook snelle medische testkits voor malaria, bloedsuiker en -druk [en] zwangerschap. We werken samen met het ministerie van Volksgezondheid om dringende gevallen over te brengen naar het ziekenhuis. We sturen ook een AZG-arts mee om de patiënt op te volgen," zegt AZG-arts Ahmed Omer Aljack.

AZG-medewerker met moeder en kind
Dr. Ahmed Omer Aljack (Artsen Zonder Grenzen) zegt: "De meeste patiënten hier zijn vrouwen, kinderen en ouderen die medische hulp nodig hebben. Veel gevallen zijn het gevolg van hygiëneproblemen". Wad Madani Soedan, juni 2023 ©  Ala Kheir

Schaarse water- en sanitaire omstandigheden kunnen leiden tot uitbraak van cholera en andere ziekten

AZG is ook bezorgd over de water- en sanitaire omstandigheden in de kampen voor ontheemden, vooral nu het regenseizoen eraan komt. Het aantal malariagevallen begint al te stijgen en er is bezorgdheid over de verspreiding van knokkelkoorts: iets dat vaak gelinkt wordt met de komst van de regens en de verspreiding van muggen in kampen zoals deze.

"Het doel van onze teams in Wad Madani is ook om een uitbraak van door water overgebrachte ziekten zoals cholera te voorkomen, die in de huidige situatie gemakkelijk tot een regelrechte ramp kunnen leiden. AZG-teams werken hard om de hygiënische omstandigheden te verbeteren in de kampen en om voor toegang te zorgen tot veilig drinkwater," aldus Wolz.

Artsen Zonder Grenzen onderzoekt momenteel hoe we onze activiteiten kunnen uitbreiden om te reageren op de nieuwe toestroom van mensen uit Khartoem.

AZG non-food artikelen
Artsen Zonder Grenzen heeft basishygiënekits en zeep uitgedeeld om de sanitatie in het kamp te ondersteunen. Wad Madani, Soedan, juni 2023 © Ala Kheir

Artsen Zonder Grenzen werkt in elf staten in Soedan, waaronder Khartoem en Darfur. We behandelen oorlogsgewonden in Khartoem en Noord-Darfur, bieden gezondheidszorg en water- en sanitatievoorzieningen voor vluchtelingen en ontheemden in de staten Al-Gedaref en Al Jazirah, we behandelen ondervoeding en bieden van basisgezondheidszorg in de staat Blauwe Nijl. Daarnaast doneren we medische en andere voorraden aan gezondheidsinstellingen.

 

Mobiele kliniek AZG
Alzahraa kamp voor ontheemden