Sociale media

  • NL
Open the menu

Situatie kritiek voor tienduizenden vluchtelingen Pibor, Zuid-Sudan


Angst voor geweld en overstromingen door het regenseizoen beletten duizenden mensen in het district Pibor, in de deelstaat Jonglei in Zuid-Sudan, medische hulp te zoeken. Oplaaiende gevechten in mei en juli zorgden ervoor dat bijna de hele bevolking van het district op de vlucht sloeg. Rond 90.000 mensen verschuilen zich nog altijd in de jungle. Ongeveer 28.000 mensen zijn naar de plaats Gumuruk getrokken, maar zij krijgen daar niet de hulp die zij nodig hebben.

Er is geen waterput in Gumuruk Mensen moeten regenwater opvange © Camille Lepage
Er is geen waterput in Gumuruk. Mensen moeten regenwater opvange © Camille Lepage


Artsen zonder Grenzen kliniek in Gumuruk

Gumuruk is een van de weinige toegankelijke plaatsen in de moerassige, onveilige regio. Toch komt de humanitaire hulp er traag op gang. Artsen zonder Grenzen heeft een kliniek in Gumuruk. We geven er 90 tot 100 medische consulten per dag. Onze patiënten lijden aan ziekten die het directe gevolg zijn van het weken- of zelfs maandenlang schuilhouden in de jungle tijdens het regenseizoen: longontsteking en andere luchtweginfecties, malaria, diarree en ondervoeding.

Zorgen om vluchtelingen

Het Artsen zonder Grenzen team in Gumuruk heeft 2 grote zorgen. Ten eerste is er nauwelijks voedsel voor de mensen die naar het dorp komen. Daarnaast ziet het team bijna geen gewonde mannen. ‘We hebben tientallen vrouwen en kinderen behandelt met verwondingen, maar slechts één man met een kogelwond,’ zegt chirurg Martial Ledecq. ‘De laatste hevige gevechten waren vorige maand. Het is onwaarschijnlijk dat iemand met een ernstige verwonding zo lang kan overleven in de jungle.’

Angst voor geweld

Uit de verhalen van patiënten in de kliniek maken we op dat veel mensen geen hulp zoeken uit angst voor geweld. ‘Mijn zieke man durft niet naar het dorp, omdat hij bang is om er gedood te worden,’ zegt een vrouw in de kliniek. De situatie in de jungle is echter nijpend. ‘Er zijn veel mensen in de bossen die ziek zijn,’ zegt een man die zijn gewonde dochter naar de kliniek bracht. ‘En als zij niet snel hulp zoeken, gaan ze dood.’

Situatie kritiek

De toenemende regen en de verslechterende leefomstandigheden zorgen voor een kritieke situatie in het district Pibor. Ondanks dat het moeilijk is om er hulp te bieden, breidt Artsen zonder Grenzen haar werk in het gebied uit om de 90.000 mensen die zich nu nog schuilhouden te bereiken en noodhulp te geven aan de mensen die het nodig hebben. Wij roepen hulporganisaties die actief zijn in de deelstaat Jonglei op om hun inspanningen te vergroten om de mensen in en rond Gumuruk te helpen.