Sociale media

  • NL
Open the menu

Ruim 130.000 mensen ingeënt tegen cholera in Maban, Zuid-Sudan


Artsen Zonder Grenzen heeft een vaccinatiecampagne tegen cholera afgerond in en rond 4 vluchtelingenkampen in het district Maban in Zuid-Sudan. 105.000 vluchtelingen en 27.500 inwoners van het district zijn ingeënt om cholera-uitbraken in het gebied te voorkomen.

© Corinne Baker/MSF-AZG
© Corinne Baker/MSF-AZG


Preventie

De vaccinatiecampagne is onderdeel van een uitgebreid voorbereidings- en preventieplan. In de vluchtelingenkampen zijn voorbereidingen getroffen op een cholera-uitbraak. Maar omdat het gebied erg afgelegen is en bevoorrading lastig, kan een cholera-uitbraak snel grote vormen aannemen. De vaccinatiecampagne is daarom een extra preventiemiddel.

Sanitaire omstandigheden niet optimaal

‘Om cholera te voorkomen zijn schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen essentieel,’ zegt Paul Critchley, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Maban. ‘We kampen momenteel met een uitbraak van hepatitis E in de vluchtelingenkampen, dus we weten dat de sanitaire omstandigheden niet optimaal zijn. Hepatitis E wordt op een zelfde manier verspreid als cholera. Dit gegeven verstrekt de nood om een cholera-uitbraak te voorkomen.’

Kwetsbare bevolking

Maban, waar 110.000 vluchtelingen leven die volledig afhankelijk zijn van humanitaire hulp, is een afgelegen gebied met slechte toegangswegen. Het was daarom lastig om er de benodigdheden voor de campagne te krijgen: 19 koelkasten met een inhoud van 200 liter, generatoren om de koelkasten van stroom te voorzien en 290.000 vaccins. Ondanks de logistieke uitdagingen is deze innovatieve manier om cholera te voorkomen, gerechtvaardigd, omdat een uitbraak verwoestende gevolgen kan hebben voor deze kwetsbare mensen.

Mobiliseren

Het vaccin is in de vorm van druppels die oraal ingenomen worden. Elke persoon krijgt 2 doseringen, met 2 of 3 weken ertussen. Door de campagne vooraf grootscheeps aan te kondigen, konden we ruim 132.000 mensen beide doseringen geven. Artsen Zonder Grenzen werd geholpen door mensen van hulporganisaties GOAL, IOM, Medair, Relief International en Solidarités en van het Zuid-Sudanese ministerie van Volksgezondheid om de mensen te mobiliseren.

Geen garantie

Het inenten van mensen tegen cholera is geen garantie dat cholera niet uitbreekt. Ondanks het hoge percentage van mensen die gevaccineerd zijn, moeten er in de kampen ook schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen zijn om het risico op een uitbraak zo veel mogelijk te beperken en om de huidige uitbraak van hepatitis E onder controle te brengen en te houden.

Gebruiksvriendelijkere vaccins nodig

‘De logistieke uitdagingen van deze vaccinatiecampagne geven de noodzaak aan van vaccines die makkelijker in het veld gebruikt kunnen worden,’ zegt Jennifer Cohn, medisch directeur van de internationale campagneorganisatie voor betere toegang tot medicijnen en diagnostiek van Artsen Zonder Grenzen (MSF Access Campaign). ‘Het organiseren van een volledig koude keten om te voorkomen dat de vaccins bederven, is erg moeilijk. Bovendien moet het vaccin in 2 doseringen toegediend worden, met minimaal 14 dagen ertussen. Dat kan lastig zijn als er een ramp plaatsvindt of als mensen veel doorreizen. Het zou ontzettend goed zijn als er een vaccin is dat niet in een koude keten bewaard moet worden en waarbij meerdere doseringen in één verpakking zitten, zeker voor afgelegen gebieden waar de nood voor het vaccin hoog is. Ook is het vaccin te duur.’