Sociale media

  • NL
Open the menu

Regenseizoen in Haïti doet cholera weer oplaaien


Artsen Zonder Grenzen ziet sinds het begin van het regenseizoen het aantal patiënten met cholera weer stijgen. Op minder dan een maand tijd is het aantal patiënten verdrievoudigd in de steden Port-au-Prince en Léogâne.

© Mathieu Fortoul/AZG-MSF
© Mathieu Fortoul/AZG-MSF

In de behandelingscentra voor cholera van Artsen Zonder Grenzen komen elke dag nieuwe patiënten toe. Onder is Marie, die opgenomen werd in het centrum van Martissant in Port-au-Prince op 16 april: “Ik had diarree en moest overgeven. Toen verloor ik het bewustzijn. Een kennis bracht me naar hier. De dokters vertelden dat ik cholera had en dat ik uitgedroogd was.” In totaal werden in de week van 16 tot 23 april 400 patiënten opgenomen in de verschillende cholerabehandelingscentra van Artsen Zonder Grenzen in Port-au-Prince en Léogâne.

Artsen Zonder Grenzen heeft daarom cholerabehandelingscentra in verschillende wijken in Port-au-Prince weer geopend. Op dit moment zijn er voor patiënten met cholera 200 bedden voorzien in Port-au-Prince en 45 in Léogâne. Maar als de epidemie uitbreidt, kunnen er snel meer plaatsen gecreëerd worden.

“Cholera is makkelijk te behandelen, maar dan moeten de behandelingscentra wel vlot bereikbaar zijn, en moeten patiënten er onmiddellijk na de eerste symptomen naartoe gebracht worden. Zonder behandeling kan de ziekte op enkele uren tijd een patiënt doden”, zegt Sophie Duterme, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Haïti.

“De behandeling bestaat simpelweg uit rehydratatie, oraal of intraveneus. Voor de ergste gevallen komt daar antibiotica bij. Maar het allerbelangrijkste zijn de voorzorgsmaatregelen: goede hygiëne en zuiver drinkwater gebruiken blijven de beste bescherming.” Sinds de eerste gevallen van cholera opdoken in oktober 2010 hebben al meer dan 500.000 Haïtianen de ziekte opgelopen.

In een land waar er te weinig zuiver water en latrines zijn, kan cholera makkelijk om zich heen grijpen. Het regenseizoen vergemakkelijkt de verspreiding van de ziekte nog. “De riolering in mijn wijk is overstroomd. We leven tussen het vuil, zonder proper water en zonder zeep”, zegt Marie. “Ik wist dat ik het risico liep om cholera te krijgen, maar ik had geen keuze.”

Daarom verzorgt Artsen Zonder Grenzen niet enkel patiënten, maar moedigen we de overheid en andere organisaties ook aan om drinkwater te verdelen en latrines te installeren en te onderhouden, om zo de verspreiding van cholera tegen te gaan.