Sociale media

  • NL
Open the menu

Psychologische eerste hulp aan overlevenden van noodlottige oversteekOp zondag 31 mei bood een team van Artsen Zonder Grenzen aan 18 van in totaal 454 migranten psychologische eerste hulp in de haven van Augusta. De bootvluchtelingen werden in de loop van het weekend gered toen ze vanuit Libië de Middellandse Zee wilden oversteken. 17 van de passagiers die naar Augusta werden gebracht, waren al op zee overleden. Ze zijn gestikt toen ze brandstofdampen uit de kapotte motor inademden. De 18 mensen die psychologische steun kregen van het team van Artsen Zonder Grenzen waren erg getraumatiseerd. Ze hadden hun vrienden en familieleden immers zien sterven tijdens de overtocht.

© Alessandro Penso

Het was de eerste interventie van het team van Artsen Zonder Grenzen dat sinds kort psychologische eerste hulp verleent. Het team bestaat uit culturele bemiddelaars en een psycholoog, en staat paraat om binnen de 72 uur na melding naar verschillende havens in Italië te trekken waar migranten aanmeren.

 “Het spreekt voor zich dat de situatie bijzonder moeilijk is geweest voor de mensen aan boord. Heel wat onder hen zijn getraumatiseerd door de ellendige omstandigheden op zee. We hebben dit team samengesteld om de eerste psychologische hulp te kunnen bieden aan de mensen die bijzonder traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt en dringend psychologische steun nodig hebben zodra ze voet aan wal zetten,” licht de psycholoog van Artsen Zonder Grenzen Dario Terenzi toe.

 Naast het verlenen van deze dringende psychologische hulp, verzorgde Artsen Zonder Grenzen ook meer dan 50 mensen die brandwonden opliepen toen ze in contact kwamen met de brandende brandstof aan boord. Hun wonden werden ontsmet en omzwachteld.

“De mensen stonden recht op de boot, terwijl het water tot aan hun knieën kwam. Toen de motor het begaf, dreef er binnenin de boot brandende brandstof op het water, waardoor tal van mensen ernstige brandwonden opliepen,” luidt de uitleg van Chiara Montaldo, terreincoördinatrice voor Artsen Zonder Grenzen op Sicilië.

 Het team van Artsen Zonder Grenzen in Sicilië – bestaande uit dokters, verpleegkundigen, psychologen en culturele bemiddelaars – screent de migranten bij aankomst en biedt hen medische hulp in de eerste uren volgend op hun aankomst en tijdens hun verblijf in de opvangcentra waar ze in eerste instantie naartoe worden gebracht.

325 mensen gered met Bourbon Argos

Na wat een erg druk weekend bleek voor de teams van Artsen Zonder Grenzen op Sicilië wist het reddingsschip van Artsen Zonder Grenzen, de Bourbon Argos, op maandag al vroeg in de ochtend nog eens 325 mensen te redden, voornamelijk uit zwart Afrika, die op drie verschillende boten de oversteek waagden.

“De opluchting bij de vluchtelingen was bijna tastbaar. Ze waren erg emotioneel, begonnen op het dek al knielend te bidden, overweldigd en haast niet meer in staat om te bewegen. Voor de meesten onder hen kwam zo een einde aan een maandenlange – soms zelfs jarenlange – beproeving. De bureaucratische rompslomp die hen te wachten staat, kan net zo lang aanslepen, maar op het dek van de Argos kunnen ze tenminste even op adem komen. Ze beseffen dat ze de levensgevaarlijke overtocht van de Libische kusten naar Europa hebben overleefd,” vertelt François Zamparini, noodcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen aan boord van de Argos.

Artsen Zonder Grenzen evalueerde de medische toestand van de migranten aan boord van de Bourbon Argos en deelde water en dekens uit.