Sociale media

Open the menu

Plundering en aanvallen: gezondheidszorg is een doelwit in Tigray, Ethiopië

Volgens onze teams in Tigray, Ethiopië, worden de zorgcentra in de regio geplunderd of zelfs opzettelijke vernield, in wat een gecoördineerde aanval op de gezondheidszorg lijkt. Van de 106 zorginstellingen die we tussen december en begin maart bezochten, was bijna 70% geplunderd, meer dan 30% was beschadigd. Slechts 13% van de centra kon nog normaal functioneren.

Opzettelijke vernieling om zorgcentra dysfunctioneel te maken

Sommige plunderingen zouden eerder opportunistisch zijn, maar in de meeste gebieden lijken de zorgcentra opzettelijk te zijn vernield om ze niet-functioneel te maken. In veel gezondheidscentra, zoals die in Debre Abay en May Kuhli in het noordwesten, troffen we bij onze screenings vernielde apparatuur aan en waren de medicijnen en patiëntendossiers op de grond gesmeten.

may kul
Het gezondheidscentrum van May Khuli was helemaal overhoop gehaald toen we het bezochten, afgelopen vrijdag 12 maart. © AZG

gezondheidscentrum in brand gestoken

In het centrum van Tigray plunderden soldaten naar verluidt het gezondheidscentrum in Semema twee keer, voordat het in brand te steken. Het gezondheidscentrum in Sebeya werd geraakt door raketten die de verloskamer verwoestten.

Ziekenhuizen bezet door soldaten

1 op 5 centra die we bezochten, was bezet door soldaten. In Mugulat in het oosten van Tigray gebruiken Eritrese soldaten het gezondheidscentrum nog steeds als hun basis. Het ziekenhuis in Abiy Addi in het centrum van Tigray, dat een half miljoen inwoners moet bedienen, werd tot begin maart bezet door Ethiopische troepen.

Ambulances in beslag genomen

Ook de ambulancediensten worden geviseerd in het conflict. De meeste zijn in beslag genomen door gewapende groepen. Zo'n 20 ambulances uit Adigrat zouden nu dienst doen als goederentransport voor soldaten in de buurt van de Eritrese grens. Daardoor is het quasi onmogelijk om nog patiënten te vervoeren in de regio. Zij moeten nu op eigen houtje lange afstanden afleggen, en stappen soms dagen, om essentiële gezondheidsdiensten te bereiken.

ambulance
Een van de weinige ambulances die er nog zijn, wordt hier verstopt in de bosjes in het dorp Abyi Addi. © AZG

Weinig of geen medisch personeel

Veel gezondheidsinstellingen hebben weinig of geen personeel over. Sommigen zijn in angst gevlucht. Anderen komen niet meer werken omdat ze al maanden niet zijn betaald.

Gezondheidszorgsysteem bijna volledig ingestort

De aanvallen hebben verwoestende gevolgen voor de bevolking. Voor de start van het conflict in november 2020, had Tigray een van de beste gezondheidssystemen in Ethiopië. Dat gezondheidssysteem is nu bijna volledig ingestort.

selekleka
Ook het ziekenhuis van Selekleka in Tigray werd helemaal leeggeplunderd. De bevolking in de regio kampt nu met ongelooflijke medische noden. ©AZG

Enorme impact op de bevolking

Via onze mobiele klinieken horen we verhalen van vrouwen die zijn overleden tijdens de bevalling omdat ze niet op tijd in het ziekenhuis raakten door het gebrek aan ambulances, de onveiligheid op de wegen en de avondklok. Patiënten met chronische ziekten zoals diabetes, hypertensie en hiv zitten zonder levensreddende medicijnen.

We ondersteunen verschillende zorginstellingen en delen medicijnen uit

We werken al sinds december in Tigray. Onze teams rehabiliteren nu de eerste zorgcentra en delen medicijnen en medisch materiaal uit aan de gezondheidsinstellingen. We ondersteunen spoedafdelingen, kraamklinieken en poliklinieken. In regio’s waar het gezondheidssysteem niet meer functioneert, zetten we mobiele klinieken op.