Sociale media

  • NL
Open the menu

Oproep Artsen zonder Grenzen: Evacueer gewonden uit Aleppo


Artsen zonder Grenzen roept alle partijen in het Syrische conflict op de evacuatie van gewonden uit Aleppo te faciliteren. De hevige gevechten van de afgelopen dagen gingen gepaard met artillerievuur en gevechtshelikopters die dorpen en frontlinies bestookten. Minstens één dropping van bommenvaten, een gebruikelijke tactiek van Syrische troepen, is gemeld in het landelijk gebied rond Aleppo op de plaats Hayyan. De bevolking van Aleppo zit al maanden in de val door gevechten en luchtaanvallen.

De verwoesting in Aleppo. Deze foto dateert uit april 2013. © MSF
De verwoesting in Aleppo. Deze foto dateert uit april 2013. © MSF


Gewonden opgevangen

Na confrontaties tussen het Syrische leger en rebellengroepen werden 11 gewonden opgevangen in een Artsen zonder Grenzen ziekenhuis aan de rand van Aleppo-stad en 21 anderen in een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen bij de Turkse grens. De (Syrische) staf van het ziekenhuis aan de rand van Aleppo-stad is inmiddels geëvacueerd. Medische vrijwilligers uit het gebied hebben hun plaats in het ziekenhuis overgenomen om eerste hulp aan gewonden te kunnen bieden.

Uit Aleppo gevlucht

Een nieuwe golf mensen vlucht Aleppo uit en is op weg naar de Turkse grens. Zij verblijven bij familie of in opvangkampen.

Verleen toegang

'Wij roepen alle strijdende partijen op de bevolking te laten vluchten en humanitaire hulpverlening toe te laten,' aldus Raquel Ayora, operationeel directeur verantwoordelijk voor Artsen zonder Grenzen in Aleppo. 'Deze al zeer ernstige humanitaire crisis zal nóg verder verslechteren als medische teams en voorraden het gebied niet in kunnen komen. We hebben het over tienduizenden mensen die totaal van hulp zijn afgesloten.'

Weg Aleppo – Turkije

'Onze grootste zorg is dat de gevechten de enige weg tussen Aleppo en de noordelijke grens met Turkije blokkeren, waardoor het vrijwel onmogelijk is voor ambulances en hulpverlening om de mensen in Oost-Aleppo te bereiken,' vervolgt Raquel Ayora van Artsen zonder Grenzen.

Artsen zonder Grenzen in Aleppo

In 2014 voerden Artsen zonder Grenzen teams in het – nu geëvacueerde – ziekenhuis aan de rand van Aleppo 16.000 medische consulten uit, waarvan 6.000 spoedeisende hulp, en werden 410 mensen verpleegd. Het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis bij de Turkse grens bevindt zich vlakbij een opvangkamp met 15.000 Syrische vluchtelingen. Vanwege de onveiligheid heeft Artsen zonder Grenzen de aanwezigheid van internationale medewerkers in Syrië uitermate beperkt.

Hulp aan Syrische oorlogsslachtoffers

Artsen zonder Grenzen werkt zowel in Syrië als daarbuiten om de slachtoffers van de Syrische oorlog hulp te bieden. In Syrië runt de medische hulporganisatie ziekenhuizen, een trauma-unit en mobiele klinieken. Daarnaast ondersteunt de hulporganisatie ruim 120 klinieken, gezondheidsposten en veldhospitalen. Daarnaast werkt Artsen zonder Grenzen in buurlanden Jordanië, Libanon en Irak