Opnieuw toename cholera in Haïti
In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince heeft Artsen Zonder Grenzen sinds half oktober ruim 2.000 mensen met spoed opgenomen voor een behandeling tegen cholera. We hebben het aantal bedden in onze cholerabehandelcentra verhoogd naar bijna 320 bedden. De capaciteit in de hoofdstad in het algemeen, schiet echter te kort.
Vier jaar cholera
Vier jaar nadat cholera voor het eerst in Haïti, in de nasleep van de aardbeving van januari 2010, uitbrak, kampt de Haïtiaanse nationale gezondheidszorg nog steeds met een tekort aan geld, mankracht en medicijnen. Vanwege een gebrek aan schoon drinkwater en wc's, ligt besmetting met de cholerabacterie op de loer voor de bevolking. Desondanks is er nog te weinig behandelcapaciteit voor dit soort uitbraken. 'Patiënten komen in kritieke toestand bij ons binnen en dat terwijl er een landelijk plan om cholera uit te roeien is ingesteld,' aldus Oliver Schulz, landencoördinator Haïti.
Te weinig bedden
Elke dag staan er bijna 100 mensen bij ons voor de deur in ons centrum voor spoedeisende hulp in de wijk Martissant. 'Omdat we niet genoeg bedden hadden, probeerden we mensen door te verwijzen naar andere choleraklinieken, maar we realiseerden ons al snel dat er domweg te weinig bedden in Port-au-Prince waren,' vertelt Olivia Gayraud, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Haïti. 'De medische voorzieningen van de overheid waren amper voorbereid op een cholera-uitbraak, en dat terwijl die te verwachten is tijdens het regenseizoen.'
Extra choleraklinieken
Hierop heeft Artsen Zonder Grenzen allerijl nog 2 cholerabehandelcentra opgezet, in de wijken Martissant en Delmas 33. De overheid opende ook klinieken, maar vanwege een tekort aan financiering konden ze al snel niet meer draaien. Daarom ondersteunt Artsen Zonder Grenzen een aantal van deze choleraklinieken.
Verbeteren
De meeste zieken komen uit delen van de stad waar het schrikbarend slecht is gesteld met de toegang tot schoon drinkwater en behoorlijke hygiënische voorzieningen. 'De sloppenwijken bieden een ideale omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen en de inwoners te besmetten,' licht Olivia Gayraud toe. Zodra iemand via besmet water of voedsel de cholerabacterie binnenkrijgt, kan het snel gaan met de verdere verspreiding door onvoldoende hygiëne, een gebrek aan wc's en een slecht werkend watersysteem. Om cholera uit te bannen is het daarom essentieel om de hygiënische voorzieningen te verbeteren en de inwoners goed voor te lichten.
Verdubbeld
Vooral tijdens het regenseizoen neemt het aantal mensen dat met cholera is besmet sterk toe. Vergeleken met dezelfde periode in 2013 is het aantal patiënten dat dit jaar door Artsen Zonder Grenzen is behandeld, bijna verdubbeld.
Actie
'Er moet radicale actie komen om cholera uit te roeien: dat betekent cholera voorkomen en behandelen. Het water voor de inwoners moet voldoende gechlorineerd worden. En de Haïtiaanse autoriteiten moeten, in samenwerking met hun internationale partners, een noodplan activeren en snel behandeling van cholerapatiënten integreren in de gezondheidszorg,' aldus Oliver Schulz.
Artsen Zonder Grenzen en cholera in Haïti sinds 2010
Artsen Zonder Grenzen had reeds een grote hulpoperatie op touw gezet in Haïti in verband met de aardbeving van 2010. Sinds cholera in eind oktober 2010 voor het eerst opdook in het land, hebben onze teams door het hele land hulp verleend. Van de 711.558 door de overheid geregistreerde gevallen van oktober 2010 tot en met 28 oktober 2014, heeft Artsen Zonder Grenzen bijna 30% daarvan behandeld (ruim 204.000 patiënten), met een sterftepercentage van minder dan 1%. Artsen Zonder Grenzen heeft sinds 2011, na eerst het personeel getraind te hebben, geleidelijk de verantwoordelijkheid voor cholerabehandelcentra buiten het aardbevingsgebied aan anderen overgedragen.