Sociale media

Open the menu

Opnieuw hevige gevechten in Aden: ons ziekenhuis in de stad heeft 51 gewonde slachtoffers opgenomen in enkele uren

Op woensdag 28 augustus werd er opnieuw hevig gevochten in Aden tussen verschillende gewapende groepen. Op enkele uren tijd hebben onze teams in ons ziekenhuis in Aden 51 gewonde slachtoffers opgenomen. Tien mensen waren al overleden bij aankomst.

"Het is hier een totale chaos. Gisteren is er de hele dag gevochten in de stad. Deze ochtend (donderdag 29 augustus) lijken de vijandigheden wat gekalmeerd, maar we verwachten dat de situatie op elk moment opnieuw kan verhitten", zegt Caroline Seguin, programmacoördinator voor Jemen vanuit Aden. 51 gewonde slachtoffers zijn nu opgenomen in het ziekenhuis. Tien mensen waren al overleden bij aankomst. Het ziekenhuis heeft nu in totaal 80 patiënten in opname. "Dit is de derde grote toestroom van gewonden in drie weken tijd. Maar onze teams staan klaar om meer slachtoffers te ontvangen.”

Het ziekenhuis in Aden in december 2018. Het ziekenhuis opende in 2012 haar deuren . © Agnes Varraine-Leca/AZG, december 2018.
Het ziekenhuis in Aden in december 2018. Het ziekenhuis opende in 2012 haar deuren . © Agnes Varraine-Leca/AZG, december 2018.

Schrik voor luchtaanvallen

De gevechten in Aden vinden voornamelijk plaats tussen de troepen die trouw zijn aan president Hadi en de troepen van de zuidelijke separatistische beweging. "Op dit moment is het moeilijk om vast te stellen welke groepen welke wijken van Aden controleren. De luchthaven en het gebied eromheen zijn gesloten. Het risico dat de luchthaven gevangen raakt in de gevechten", waarschuwt Seguin.

Op woensdagavond was een wijk in de buurt van het ziekenhuis nog het doelwit van een luchtaanval van de Saoedische coalitie in de vroege avond.  We hebben de verschillende gewapende groepen en de coalitie op de hoogte gebracht dat dit ziekenhuis operationeel is en waar we ons bevinden", legt Seguin uit. Sinds het uitbreken van de oorlog in maart 2015 zijn de faciliteiten van Artsen Zonder Grenzen zes keer getroffen, waarvan vijf keer door luchtaanvallen van de coalitie.

Tussen 9 en 12 augustus was de stad Aden al een slagveld. Onze teams in het ziekenhuis hebben toen een op minder dan 214 uur tijd  119 patiënten behandeld.

 Ook in de gouvernementen Abyan en Shabwah zijn gewelddadige conflicten uitgebroken. We verlenen er steun aan het lokale gezondheidssysteem en voorzien in medicijnen, medische uitrusting en voorraden.