Sociale media

  • NL
Open the menu

Oost-Congo: situatie verslechtert verder, AZG blijft hulp verlenen


Sinds begin april neemt de intensiteit van het conflict tussen gewapende groeperingen toe in de provincie Noord-Kivu, in het oosten van Congo. Als gevolg zijn mensen op de vlucht, ernstig gewond geraakt en zijn er meer mensen ziek of overleden. Het was al zeer moeilijk voor bevolking om medische zorg te kunnen krijgen; het nieuwe geweld maakt dat nog moeilijker. Artsen Zonder Grenzen verleent onder meer hulp in vier ziekenhuizen, twaalf gezondheidscentra, vier gezondheidsposten, meerdere cholerabehandelcentra, mobiele hulpposten.

© Raghu Venugopal/AZG-MSF. Mweso, RDC, 2011.
© Raghu Venugopal/AZG-MSF. Mweso, RDC, 2011.


Ondervoeding en gewonden

"De afgelopen weken is het aantal mensen dat naar ons toekomt met ondervoeding, luchtweginfecties en soa's, gestegen, en hebben we meer dan twintig gewonden, directe slachtoffers van de gevechten, hulp geboden," aldus Corry Kik, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Noord-Kivu. De instabiliteit bemoeilijkt het vervoeren van patiënten, staf en voorraden. Onze teams gaan door met het bieden van medische zorg en voeren extra voorraden aan naar gezondheidscentra. 

Schuilen in de velden of bossen

De instabiliteit maakt het moeilijk voor de mensen om aan voedsel te komen. "De afgelopen weken durven we niet meer thuis te slapen, maar schuilen we in de velden of in de bossen. 's Nachts komen de bandieten en vallen ons dorp aan, overdag zijn er gevechten tussen militairen. Het is moeilijk om naar de velden te gaan om voedsel te vinden als de kogels door de lucht vliegen," vertelt een moeder die haar vierjarige, ernstig ondervoede, dochtertje naar Artsen Zonder Grenzen heeft gebracht voor hulp. 

Kogelregen

Momo*, behandeld voor schotwonden in een van de ziekenhuizen waar Artsen Zonder Grenzen werkt, vertelt: "Het was iets na zeven uur 's ochtends, ik zat samen met zo'n twintig anderen in een taxi op weg naar Goma. Ik hoorde gefluit en pal daarna regenden de kogels. Ik ben drie keer geraakt: twee keer in mijn rechterbeen en één keer in mijn linkerbeen. Het waren vier gemaskerde mannen, ze hadden niet eens geprobeerd ons te laten stoppen voordat ze begonnen met schieten. Mijn grootste wens is dat deze oorlog ophoudt en dat mensen met elkaar praten en hun geschillen bijleggen, want het zijn wij, de bevolking, die hieronder lijdt."

Artsen Zonder Grenzen in Noord-Kivu

Teams van Artsen Zonder Grenzen bieden primaire en secundaire gezondheidszorg in verschillende locaties verspreid door Noord-Kivu, in het oosten van DR Congo. Artsen zonder Grenzen werkt in (verwijs)ziekenhuizen in de plaatsen Mweso, Pinga, Masisi en Rutshuru en in gezondheidscentra, mobiele hulpposten en gezondheidsposten in Kitchanga, Mweso, Pinga, Masisi en Rutshuru en cholerabehandelcentra in Goma en omliggende gebieden.

Speciale noodhulpteams onderzoeken regelmatig de situatie in andere gebieden. Na meerdere ernstige incidenten besloot Artsen zonder Grenzen haar teams in Nyanzale en Butembo te evacueren en de teams in Rutshuru in aantal terug te brengen. Na 5 maanden het werk opgeschort te hebben in Masisi in verband met een aanval op de basis van Artsen zonder Grenzen waarbij 1 staflid ernstig gewond raakte, zijn de activiteiten daar inmiddels geheel hervat.

* gefingeerde naam