Sociale media

  • NL
Open the menu

Meer dan 100 vrouwen verkracht in Zuid-Kivu, Congo


In de plaats Kikamba, in Oost-Congo, ging een aanval van een gewapende militie gepaard met massale verkrachting. Artsen Zonder Grenzen-hulpverleners vingen 127 verkrachte vrouwen op en behandelden gewonden, waaronder 2 mensen met schotwonden.

Een slachtoffer van verkrachting in het medisch centrum van Artsen Zonder Grenzen in de plaats Kitchanga, in Noord-Kivu, Congo, september 2013. © Giulio Di Sturco
Een slachtoffer van verkrachting in het medisch centrum van Artsen Zonder Grenzen in de plaats Kitchanga, in Noord-Kivu, Congo, september 2013. © Giulio Di Sturco


60 gewapende mannen

Volgens inwoners vielen ongeveer 60 gewapende mannen Kikamba aan op de avond van 1 mei. De militiestrijders plunderden huizen, sloegen en schoten op mannen en verkrachtten vele vrouwen tot in de vroege ochtend. Zij hielden ook zo’n 30 kinderen gevangen en dwongen hen gestolen spullen te dragen op hun vertrek uit de plaats. De kinderen werden later vrijgelaten.

14 tot 70 jaar oud

Artsen Zonder Grenzen werd gealarmeerd en was 24 uur later ter plaatse om medische hulp te verlenen aan de slachtoffers van de aanval. Inwoners die zich in het bos hadden verscholen voor de aanvallers, kwamen uit hun schuilplaats tevoorschijn toen ze hoorden dat Artsen Zonder Grenzen er was. Verschillende vrouwen vertelden dat ze verkracht waren. In de dagen daarop meldden zich nog ruim 100 vrouwen die slachtoffer waren van seksueel geweld. De verkrachte vrouwen waren 14 tot 70 jaar oud.

Angst

‘Helaas is het niet uitzonderlijk in Congo dat aanvallen gepaard gaan met grootschalige verkrachting,’ vertelt Francisco Otero, hulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in de oostelijke provincie Zuid-Kivu. ‘Gelukkig zochten vele slachtoffers vrij snel medische hulp. Helaas is dat niet de norm: vaak durven slachtoffers niet naar voren te treden uit angst voor vergelding door de gewapende groepen of door hun omgeving te worden verstoten.’

Onze hulp in Kikamba en omgeving

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 2010 in de gezondheidspost in Kikamba, destijds om hulp te bieden aan vluchtelingen die naar het plaatsje toestroomden. In dezelfde regio, de regio Shabunda, werkt Artsen Zonder Grenzen samen met ziekenhuizen in Shabunda en Matili en geven we ondersteuning aan 6 gezondheidsposten. Afgelopen jaar voerden onze hulpverleners er ruim 150.000 poliklinische consulten uit, waarvan 260 voor verwondingen als gevolg van seksueel geweld. Artsen Zonder Grenzen geeft medische en psychologische zorg aan slachtoffers van seksueel geweld en beschermt daarbij zoveel mogelijk hun privacy.

100 foto’s

Voor veel mensen in Congo is elke dag een noodtoestand. Bekijk honderd prachtige foto’s en een aantal video’s die hun trieste dagelijkse realiteit in ‪‎dit tegelijkertijd zo indrukwekkend land weergeven.