Sociale media

Open the menu

West- en Centraal-Afrika: vergeten maar cruciaal in strijd tegen aids

De internationale doelstelling om de hiv-epidemie tegen 2020 voorgoed te stoppen, kan niet gehaald worden zonder de strijd tegen hiv in West –en Centraal Afrika drastisch op te voeren, zegt Artsen Zonder Grenzen in het nieuwe rapport ‘Out of Focus’. Het rapport onderzoekt het groot tekort aan  behandelingen voor 25 landen, met een diepgaande analyse van Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Guinee.

Artsen Zonder Grenzen roept alle grote donoren (VN-agentschappen, het Global Fund, PEPFAR) en de regeringen en het middenveld van de getroffen landen op om snel een plan te ontwikkelen om het aantal behandelingen met aidsremmers op te schalen. In deze landen blijven mensen sterven aan hiv/aids, omdat minder dan één derde van de patiënten er aidsremmers krijgt. Met name in in West- en Centraal-Afrika is de situatie problematisch.

Geen aidsremmers voor 3 op 4 patiënten

“Er is een sterke internationale focus op landen met veel hiv-patiënten, zoals de hotspots in subsahara Afrika. Daardoor riskeert men regio’s waar nu te weinig mensen aidsremmers krijgen, over het hoofd te zien. In West- en Centraal-Afrika krijgen drie op vier mensen die aidsremmers nodig hebben er geen,” zegt Eric Goemaere, hiv-expert voor Artsen Zonder Grenzen.

“Die patiënten in West- en Centraal Afrika zijn 5 miljoen van de in totaal 15 miljoen mensen die volgens internationale afspraken vóór 2020 aidsremmers zouden moeten”, aldus Eric Goemaere. “Het systematisch negeren van deze regio’s is een tragische en strategische fout: het virus zijn dodelijke daar zijn werk laten doen, zet het doel om wereldwijd een einde te maken aan de epidemie op het spel.”

Teveel hindernissen

West- en Centraal-Afrika worden beschouwd als regio ‘s met een lage hiv-infectiegraad. Toch leeft 2,3% van de bevolking er met hiv, drie maal meer dan het wereldwijde gemiddelde. Het rapport toont aan dat de noden in West- en Centraal-Afrika onderschat worden.

De weg naar een behandeling is bezaaid met hindernissen: sociaal stigma, ontoereikende voorraden van aidstests en aidsremmers, te hoge kosten voor patiënten, slechte kwaliteit van de gezondheidszorg, en soms ook nog  geweld en andere epidemieën.

Deux collaborateurs MSF examine une patiente à Kinshasa
Drie op vier patiënten kunnen geen aidsremmers krijgen in West- en Centraal-Afrika.  © Mario Travaini/AZG

Vernieuwde aanpak nodig

Daarom beveelt het rapport grote veranderingen in het beleid aan, en stelt ook nieuwe zorgmodellen voor, gebaseerd op de lessen uit de strijd tegen aids elders en op een vernieuwende aanpak specifiek voor landen met te weinig aidsremmers.

“Het is nu of nooit voor West- en Centraal-Afrika. Landen waar te weinig mensen een behandeling krijgen, moeten hun voordeel doen met de vernieuwde internationale ambities om hiv te bestrijden”, zegt Mit Philips, gezondheidsadviseur voor Artsen Zonder Grenzen. “Maar het is niet realistisch te denken dat die landen dat alleen kunnen. Als de wereld werkelijk wil aids verslaan, dan moet men zo snel mogelijk aidsremmers geven aan de vergeten slachtoffers van hiv/aids.”

De strijd van Artsen Zonder Grenzen tegen hiv/aids

Al sinds eind jaren '90 vecht Artsen Zonder Grenzen tegen het hiv-virus. Vandaag verzorgen we meer dan 200.000 seropositieve patiënten, in 19 landen. In West- en Centraal Afrika gaat het om patiënten in Congo, Guinee, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Niger, en Zuid-Sudan.