Sociale media

Open the menu

Wereldaidsdag: "Stigmatisering was mijn dagelijks leven".

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat AZG haar hiv-project opende in Conakry, de hoofdstad van Guinee.

In de afgelopen 20 jaar is AZG een drijvende kracht geweest achter nieuwe medische benaderingen, het mobiliseren van maatschappelijke organisaties, het opzetten van innovatieve distributiesystemen voor antiretrovirale middelen en het aansporen van autoriteiten en donateurs om hun inspanningen te vergroten.

Voor Wereldaidsdag 2023 getuigden patiënten, medewerkers en activisten uit Conakry over de vooruitgang die de afgelopen twintig jaar is geboekt. Hoewel de stigmatisering nog steeds hoog is, neemt deze af dankzij de strijd van deze actoren die hun landgenoten laten zien dat iemand nu een lang en gezond leven kan leiden of zelfs kinderen kan krijgen, waardoor de chronische aandoening draaglijk wordt. Ze leggen hun dagelijkse uitdagingen uit zonder afbreuk te doen aan de complexiteit van leven met hiv.

Om de "joie de vivre" van deze mensen te illustreren, ondanks het feit dat ze HIV+ zijn, hebben we beroep gedaan op een vrouwelijke topfotografe uit de regio: Namsa Leuba. Haar projecten combineren een antropologische interesse in traditionele gebruiken. Neem hier een kijkje: www.namsaleuba.com

Diallo Maïmouna is contactpunt maatschappelijke organisaties en leeft met hiv

Ik was 18 toen ik trouwde met een man die ik niet kende. Het was een gearrangeerd huwelijk, we verschilden ongeveer tien jaar. Plotseling zag ik vlekken op zijn lichaam. Op dat moment had ik geen idee wat het was. Ik had geen idee dat het HIV-dermatitis was.

Na vier jaar huwelijk gingen we uit elkaar. Ongeveer tien jaar later hertrouwde ik en toen hoorde ik dat mijn eerste man aan hiv was overleden.

Kort daarna werd ik zelf ziek. In de jaren 2000 waren de artsen in Guinee niet getraind in HIV. Geen van hen kon me vertellen waar ik aan leed. Mijn oudere broer stuurde me naar een kliniek dichtbij de luchthaven van Conakry me te laten testen. Toen hij ontdekte dat ik besmet was, vertelde hij het niet aan mij, maar wel aan mijn man en familie.

Diallo Maïmouna Toen ik thuiskwam werd ik geïsoleerd in mijn slaapkamer en kocht mijn familie nieuwe kleren voor me zodat ik die van hen niet zou gebruiken. Toen ik op een dag thuiskwam, ontdekte ik dat mijn man de sloten van ons huis had veranderd en vroeg hij me om terug te gaan naar het huis van mijn ouders. Ze stopten me in een apart huis. De ziekte bleef zich ontwikkelen, ik verloor mijn haar, er verscheen dermatitis op mijn gezicht, ik verloor gewicht...

Mijn familie verwees me door naar een dokter. Hij vertelde me uiteindelijk dat ik hiv had. Ik beleefde het hele verhaal opnieuw: wat ik thuis had meegemaakt, het gedrag van mijn man, het gedrag van mijn familie...

Mijn broer en mijn familie hebben me uiteindelijk financieel geholpen om de medicijnen voor mijn behandeling te kopen. In de jaren 2000 waren bepaalde medicijnen niet verkrijgbaar in Guinee. Het was moeilijk om ze te vinden. Na enkele maanden behandeling verbeterde mijn toestand en herstelde ik zodanig goed dat mijn familie dacht dat ik genezen was en besloot daarom dat mijn behandeling niet langer nodig was. Ze wilden hun geld niet langer uitgeven. Ik vertelde hun dat ik mijn behandeling moest voortzetten. Gelukkig bleef mijn oudere broer me helpen. Hij was bang dat ik zelfmoord zou plegen. In 2007 werd de behandeling eindelijk gratis en AZG heeft hier een grote bijdrage aan geleverd.

Op een dag vertelde de dokter me over patiëntenverenigingen. Ik leerde ze kennen, werd vrijwilliger en sindsdien voer ik campagne om ervoor te zorgen dat andere mensen niet hetzelfde lot ondergaan als ik.

In 2011 vroeg AZG me om lid te worden van het team van deskundige patiënten, om me uit te spreken en te vechten tegen stigmatisering. Ik werd ook stichtend lid van REGAP+, het nationale netwerk van verenigingen die strijden tegen hiv/aids in Guinee. Ik voer ook screenings uit, maak resultaten bekend, ondersteun patiënten en zorg voor bewustwording. Ik heb ook deelgenomen aan trainingen en internationale conferenties. Ik krijg vaak te horen dat ik meer over de ziekte weet dan sommige artsen. Ik heb ook een boek geschreven, vertaald in drie talen en aangepast voor kinderen. Als ik al deze informatie had gehad toen ik jonger was, had ik misschien een ander lot gehad.

Stigmatisering was mijn dagelijks leven, zowel in mijn omgeving als in mijn familie. Het is niet de ziekte die dodelijk is, het is het stigma en het gebrek aan informatie. Het stigma was zo hoog in Guinee. Vandaag is het stigma verminderd, vooral dankzij de verenigingen.

 

Andere portretten gemaakt door Namsa Leuba. Van links naar rechts: hiv-negatieve voorlichter (AZG-medewerker) - de voorzitter van REGAP+ (Reseau des associations des personnes infectées et affectes par le VIH) en leeft met hiv - een AZG-opzichter.

Diallo Samba Sa
Kadiatou Bodié Baldé
Cissé Fatoumata