Sociale media

Open the menu

Guinee

Guinée

In 2018 bleef Artsen Zonder Grenzen het Guineese ministerie van Volksgezondheid steunen om zorg te bieden aan 12.500 patiënten die een levenslange antiretrovirale behandeling (ARV) voor hiv volgen.

In de hoofdstad Conakry organiseren we tests, behandelingen en follow-updiensten voor stabiele hiv-patiënten in acht gezondheidscentra. Bovendien bieden we gespecialiseerde zorg voor aidspatiënten in een eenheid met 31 bedden in het ziekenhuis in Donka.

In 2018 startten we met een programma waarbij stabiele patiënten elke zes maanden (in plaats van maandelijks) een navulling van hun geneesmiddelen krijgen en gecontroleerd worden, om de impact van stigmatisering te beperken en hun therapietrouw te bevorderen. We hebben ook geholpen om de nationale apotheek aan te vullen met ARV-geneesmiddelen toen onderbrekingen in de bevoorrading de behandeling van onze patiënten in het gedrang brachten.

Gezondheidspromotor Mohammed geeft informatie over hiv/aids in het lokale gezondheidscentrum in Matam, Conakry. © Albert Masias, maart 2018.
Gezondheidspromotor Mohammed geeft informatie over hiv/aids in het lokale gezondheidscentrum in Matam, Conakry. © Albert Masias, maart 2018.

In Kouroussa, in het noordoosten van het land, zetten we een programma rond kindergezondheid voort waar we in 2017 mee waren gestart. In het kader daarvan voorzagen we extra personeel en boden we logistieke bijstand aan het provinciaal ziekenhuis, dat 315.000 personen verzorgt. In 2018 nam de faciliteit meer dan 3.000 kinderen jonger dan vijf jaar op, van wie meer dan de helft aan ernstige malaria leed.

Als deel van onze strategie om te voorkomen dat kinderen complexe ziekten oplopen en om de kindersterfte te beperken, richtten we ons in 2018 op de vroege zorgverlening op lokaal niveau. Dankzij de inzet van 120 speciaal opgeleide vrijwillige gezondheidswerkers werd er bij 8.819 kinderen malaria vastgesteld door middel van snelle tests. Bovendien werd 90% van hen daar lokaal behandeld. De vrijwilligers meten ook de armen van de kinderen om ondervoeding vast te stellen en bepalen wie moet worden doorverwezen naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt zo negen centra.

Als reactie op een uitbraak van mazelen in mei vaccineerden we meer dan 18.000 kinderen in Kouroussa. Na een tweede toename van het aantal gevallen lanceerden we in november bovendien een grote, preventieve vaccinatiecampagne in samenwerking met de Guineese gezondheidsautoriteiten. Tegen 23 december werden meer dan 74.000 kinderen tussen zes maanden en zeven jaar oud ingeënt.

Onze interventies
Beginjaar AZG in het land:
1984