Sociale media

Open the menu

Onze noodhulp in Oekraïne en buurlanden tot dusver: zo ver staan we op 16 maart

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werken onze teams tegen de klok. We bevoorraden nu eerst de ziekenhuizen in heel het land met medische voorraden. We proberen ervoor te zorgen dat de juiste voorraden de juiste ziekenhuizen bereiken op het juiste moment.  Onze stand van zaken op 8 maart lees je hier.

In Bordeaux worden medische noodvoorraden worden klaargemaakt voor vertrek naar Oekraïne. Daar zullen zij meteen worden verdeeld naar ziekenhuizen in nood. Het is essentieel dat deze voorraden de ziekenhuizen kunnen bereiken voordat de steden omsingeld worden.
In Bordeaux worden medische noodvoorraden worden klaargemaakt voor vertrek naar Oekraïne. Daar zullen zij meteen worden verdeeld naar ziekenhuizen in nood. Het is essentieel dat deze voorraden de ziekenhuizen kunnen bereiken voordat de steden omsingeld worden. Een noodcargo uit Brussel van 120 m3 is 2 weken geleden al vertrokken en verdeeld over ziekenhuizen in Kyiv en het oosten van het land. © Remi Decoster, 4 maart 2022.

We helpen ziekenhuizen om zich voor te bereiden

In veel delen van het land werken we samen met medische voorzieningen om hen te helpen klaar te zijn voor wat komen gaat.

 • Wij hebben voorraden geleverd aan veel ziekenhuizen in Oost-Oekraïne, Kyiv en andere delen van het land.
 • In Odessa konden we medisch materiaal leveren aan ziekenhuizen die zich voorbereiden op de opvang van oorlogsgewonden.
 • In Lviv, in het westen van Oekraïne, geven onze teams training over de opvang van massaslachtoffers.
 • In Vinnytsia werken we samen met plaatselijke ziekenhuizen om hen te helpen zich voor te bereiden op massaslachtoffers en onderzoeken we hoe we steun kunnen bieden op het gebied van water en sanitaire voorzieningen.
 • Ook in Bila Tsverka, 80 km ten zuiden van Kyiv, geven we training aan een ziekenhuis om een massale toestroom van slachtoffers op te vangen.
Belgisch vaatchirurg Martial Ledecq aan het werk in het Okhmatdyt-ziekenhuis in Kyiv, op 14 maart 2022
Belgisch vaatchirurg Martial Ledecq aan het werk in het Okhmatdyt-ziekenhuis in Kyiv, op 14 maart 2022. Onze chirurgen zijn gespecialiseerd en geoefend in het behandelen van oorlogstrauma's. Dat zijn heel specifieke technieken - waarover maar weinig chirurgen beschikken, ook in Oekraïne.  Aan meerdere ziekenhuizen geven we training, ook over de opvang van massaslachtoffers. © AZG, 14 maart 2022

Steeds meer voorraden nodig voor steeds meer medische noden

 • In de levering van onze medische voorraden lag tot hiertoe de nadruk op chirurgische apparatuur en geneesmiddelen, traumamateriaal, materiaal voor spoeddiensten en afdelingen intensieve zorg.
 • Maar er begint zich een breder beeld af te tekenen van andere belangrijke medische noden zoals insuline voor diabetespatiënten, geneesmiddelen voor patiënten met andere chronische ziekten zoals astma, hoge bloeddruk of hiv. Het zal een uitdaging zijn om de voorraden daar te krijgen waar ze nodig zijn in Oekraïne. De treinen zijn voorlopig onze beste optie.  

Onze hulp aan mensen op de vlucht

 • Veel mensen op de vlucht schuilen nu in steden als Lviv in West-Oekraïne. Plaatselijke vrijwilligers en maatschappelijke organisaties werken hard om hen te helpen, maar de omstandigheden zijn zwaar, met beschikbare accommodatie die al overvol is en temperaturen tot -10 's nachts.
 • We zullen zal een grote voorraad aan hulpmiddelen - slaapzakken, warme kleren, tenten - schenken aan andere organisaties. We onderzoeken ook hoe we deze mensen medische hulp kunnen bieden.

Mobiele klinieken in Vinnytsia

 • Ook in Vinnytsia (in het midwesten van Oekraïne) zien we een grote bevolking van mensen op de vlucht. Hier willen we mobiele klinieken opzetten om medische basiszorg te verlenen aan ontheemden.
Mobiele klinieken in Polen, aan de grens met Oekraïne.
Mobiele klinieken in Polen, aan de grens met Oekraïne, staan klaar om mensen op de vlucht te helpen opvangen. In  de grensstreken van Hongarije en Moldavië bieden onze mobiele klinieken intussen eerstelijnszorg aan vluchtelingen vanuit Oekraïne. © Peter Bräunig, 9 maart 2022

De situatie en onze noodhulp in de buurlanden

Polen

 • Volgens de VN zijn intussen meer dan 1,83 miljoen mensen uit Oekraïne naar Polen gevlucht. Onze teams proberen essentieel personeel en medische voorraden via Polen Oekraïne binnen te krijgen.
 • We hebben intussen essentiële levensmiddelen gedoneerd aan het Rode Kruis in Lublin en aan een opvangpunt in Horodlo, bij de grensovergang van Zosin. 

Hongarije

 • Een team beoordeelt de situatie en de behoeften van mensen die de grens oversteken.
 • We zetten snel mobiele klinieken op aan beide zijden van de grens.

Moldavië

 • Intussen zijn meer dan 330.000 mensen vanuit Oekraïne in Moldavië aangekomen, velen zijn op doorreis.
 • In grensstad Palanca zijn we begonnen met eerstelijnsgezondheidszorg voor vluchtelingen, voornamelijk uit Odessa en Mikolayiv.

Slowakije

 • Op dit moment wordt in de kritieke humanitaire en medische behoeften voorzien door de lokale autoriteiten en het maatschappelijk middenveld.
 • Aan Oekraïense zijde zijn we bezig met het opzetten van een basis in de grensstad Uzhgorod. Vandaaruit kunnen we de gezondheidsstructuren in de regio beginnen ondersteunen, onder meer door donaties van medische en logistieke materialen.

Rusland

We monitoren de medisch humanitaire situatie aan de grens. We hebben al enkele donaties - zoals voedsel, hygiënekits, essentiële hulpgoederen en geneesmiddelen - gedaan aan vluchtelingen die de grens met Rusland overstaken.

Wit-Rusland

Ook in Wit-Rusland blijven we klaarstaan om te reageren op medische en humanitaire noden aan de grens.