Sociale media

Open the menu

Onze dokter vanuit het ziekenhuis in Lashkar Gah: "Alle bedden zijn volzet, we vangen zelfs patiënten op in de spoedafdeling"

De situatie in Lashkar Gah is rustig nu. Tijdens de gevechten in de stad was het voor veel mensen te gevaarlijk om naar het ziekenhuis te gaan voor een behandeling. Deze mensen komen nu massaal naar het Boost-ziekenhuis voor de behandeling die ze eerder hadden uitgesteld. De spoedafdeling ontvangt deze weken tot 800 mensen per dag, meer dan 400 mensen zijn er permanent opgenomen. Alle diensten en afdelingen liggen helemaal vol. Het ziekenhuis neemt zelfs meer patiënten op dan dat er bedden zijn. Ook onze teams werken de klok rond in het Boost-ziekenhuis om de patiënten te blijven bijstaan, tijdens de gevechten en ook nu. Eén van onze dokters vertelt over de afgelopen dagen.

13 dagen non-stop gewerkt, slapen in het ziekenhuis

"Ik heb 13 dagen aan een non-stop gewerkt in het Boost-ziekenhuis. Ik begon er te werken op 1 augustus, de gevechten in Lashkar Gah waren dus volop bezig. Normaal krijgt het ziekenhuis ongeveer 500 patiënten per dag binnen – zieke kinderen, zwangere vrouwen… - maar die bleven tijdens de gevechten natuurlijk weg. Dus we konden ons volledig richten op de gewonden die werden binnengebracht. Alle personeel had weinig of geen rust. We sliepen zelf in het ziekenhuis – buiten was het te gevaarlijk, overal rond het ziekenhuis kon je luchtaanvallen of raketten horen. Wanneer er patiënten binnenkwamen, werden we wakker gemaakt en renden we naar de spoedafdeling.

Op 13 augustus werd het plots overal stil in de stad: de aanvallen waren gestopt. De wegen waren weer toegankelijk, dus alle mensen die medische zorg nodig hadden, maar niet durfden komen tijdens de gevechten, stroomden nu binnen.  Ook van ver buiten de stad. De laatste week dat ik er was, ontvingen we meer dan 700 patiënten op de spoed, op één dag zelfs 862 mensen, volgens mij het hoogste aantal ooit in ons ziekenhuis. En veel van die patiënten kwamen binnen in kritieke toestand.

Dit is een archiefbeeld uit mei van dit jaar. Het Boost-ziekenhuis heeft drie operatiekwartieren. In 202O werden hier 4.900 operaties uitgevoerd
Dit is een archiefbeeld uit mei van dit jaar, uit één van de drie operatiekwartieren in het Boost-ziekenhuis. Alle diensten in het ziekenhuis draaien nu op volle capaciteit - als één van de weinige ziekenhuizen in de regio die nog volledig functioneren. © Tom Casey, mei 2021

meer patiënten dan bedden

Ons ziekenhuis in Boost is één van de weinige in Laskar Gah dat nog op volle capaciteit functioneert. Om de patiëntendruk te verdelen, verwezen we elke dag ongeveer 200 minder kritieke patiënten door naar plaatselijke ziekenhuizen.  Wel, veel van die patiënten kwamen terug naar ons, omdat die ziekenhuizen niet genoeg of niet de juiste medicijnen hadden; anderen waren zelfs gesloten door een tekort aan personeel.

Ons ziekenhuis ligt nu volledig vol, elk bed dat we hebben is bezet. We hebben zelfs meer patiënten dan dat we bedden hebben. En ondertussen blijven de patiënten op de spoed binnenstromen, dus die vagen we op de spoedafdeling op tot we een oplossing kunnen vinden. Op de kinderafdeling liggen zelfs twee patiëntjes per bed.

We zien ons voorlopig genoodzaakt om enkel de meest kritieke patiënten op te vangen. Elke dag beoordelen we van ongeveer 100 mensen dat hun gezondheidstoestand kritiek is en dat zij moeten worden opgenomen. Maar alle bedden liggen vol, dus we moeten andere patiënten ontslaan om plaats te maken. Ik weet niet hoe we dit op lange termijn kunnen oplossen, maar voorlopig verkorten we de verblijfsduur en ontslaan we ze met de medicijnen die ze nodig hebben. Het blijft alle hens aan dek hier."