Sociale media

Open the menu

ONTPLOFFINGEN IN BEIROET: WAT DOET ARTSEN ZONDER GRENZEN VANDAAG?

Na de explosies op dinsdag 4 augustus 2020 in de Libanese hoofdstad, verlenen teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Libanon hulp aan de inwoners van Beiroet, in de meest getroffen wijken.

liban explosions beyrouth msf
 Hamza is vier jaar oud. Hij wordt behandeld door onze teams in het district Karantina, in Beiroet, waar we gewonden behandelen, consultaties houden voor mensen met niet-overdraagbare ziekten en psychologische zorg verlenen. © Mohamad Cheblak/AZG. 

MOBIELE TEAMS IN ACTIE

In Mar Mikhael, een van de wijken in Beiroet, behandelt een mobiel team van AZG gewonde mensen en voert het consultaties uit voor patiënten met niet-overdraagbare ziekten (zoals diabetes). Het team bezocht ook de inwoners van Mar Mikhael om de continuïteit van de behandeling van patiënten met chronische behandelingen te verzekeren. Een maatschappelijk werker van Artsen Zonder Grenzen biedt ook psychologische eerste hulp en verwijst patiënten door naar andere diensten in de stad.

Ook in het Karantina-district voeren we medische activiteiten uit, binnen een speciaal voor deze activiteiten opgericht centrum. Een medisch team legt er huisbezoeken per ambulance af om gewonden, mensen met niet-overdraagbare ziekten en mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, te behandelen. We verwachten namelijk dat behoeften wat betreft geestelijke gezondheid in deze buurt erg hoog zullen zijn, vanwege de nabijheid van de plaats van de explosies en het aantal mensen dat daar omkwam.

liban explosions beyrouth msf
Het kleine meisje in de ambulance heet Samar. Ze is 3 jaar oud. Haar vader vroeg onze teams om hulp, omdat Sama gewond raakte in haar gezicht en brandwonden opliep. Ze moest daarom een ​​reconstructieve operatie ondergaan. © Mohamad Cheblak/AZG. 

DISTRIBUTIE VAN WATER- EN HYGIËNEKITS

In Mar Mikhael, en de komende dagen in Karantina, verdelen we hygiënekits en luiers voor baby's. We zullen ook plastic zeilen leveren aan de vele mensen die er naar vragen om hun vernielde ramen en daken te bedekken.

We hebben een waterpunt geïnstalleerd in Mar Mikhael en zijn bezig met de installatie ervan in Karantina. In deze twee wijken blijven onze teams ook flessen water uitdelen aan huizen.

BAR ELIAS ZIEKENHUIS

Ten slotte blijven we in het ziekenhuis in Bar Elias, een stad ten oosten van Beiroet, patiënten behandelen met wonden of reconstructieve chirurgie.