Sociale media

  • NL
Open the menu

Ondanks onveiligheid blijft Artsen Zonder Grenzen werkzaam in Pinga, Oost-Congo


Tien dagen nadat de gevechten in Pinga, Noord Kivu, een zware tol eisten, blijft de situatie erg gespannen en onvoorspelbaar. Geruchten over nieuwe gevechten doen de bevolking nog steeds op de vlucht slaan. Slechts de helft van de bewoners bleef in de stad.

De gevechten van de voorbije week deden duizenden mensen naar de brousse vluchten. Elf Congelese medewerkers van Artsen Zonder Grenzen waren spoorloos sinds het geweld op 28 april begon, maar die zijn sinds gisteren allemaal terecht. “Twee van onze medewerkers legden de voorbije dagen meer dan 160 km te voet af, en bereikten een paar dagen geleden Goma.”, zegt Hugues Robert, landenverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen. De medische hulpverlening blijft moeilijk omdat vele hulpverleners gevlucht zijn of moe en overspannen.

Artsen Zonder Grenzen is de enige medische organisatie die het Ministerie van Gezondheidszorg van Congo ondersteunt in Pinga en omgeving. Vanuit Walikale ondersteunt de organisatie het belangrijkste ziekenhuis in de stad voor een bevolking van meer dan 60.000 mensen. Voor de gevechten uitbraken gaf Artsen Zonder Grenzen medische zorg in drie gezondheidscentra (Kasseke, Mpety and Nkassa) en had ze ook mobiele hulpposten. Helaas zijn de medische activiteiten in Mpety en Kasseke opgeschort sinds de veiligheidssituatie onzeker is.