Noordwest-Syrië: Vrouwen staan voor grote uitdagingen in de gezondheidszorg door financieringstekort
Op een koude regenachtige dag komt een vrouw aan in een door Artsen Zonder Grenzen ondersteund ziekenhuis in het gouvernement Idlib, in het noordwesten van Syrië. Ze is hoogzwanger en kan elk moment bevallen. Ratiba, een ontheemde moeder van 4, waarvan er 3 geboren zijn tijdens de oorlog in Syrië, woont met haar kinderen in een tent. Ze heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Zoals bij duizenden vrouwen in Syrië werd tijdens haar zwangerschap ondervoeding vastgesteld. Als gevolg leed ze aan voortdurende duizeligheid, een hoge bloeddruk en vermoeidheid.
Extra lastig voor Syrische, ontheemde vrouwen
Ratiba is niet de enige die zich in deze situatie bevindt. In Noordwest-Syrië wonen momenteel 4 miljoen mensen waaronder 2,7 miljoen ontheemden. 80% zijn vrouwen en kinderen. Al meer dan 10 jaar getuigt Artsen Zonder Grenzen vanop de eerste rij hoe vrouwen - net als de rest van de bevolking - direct getroffen worden door de oorlog en de gevolgen ervan. Velen leven in slechte omstandigheden en lijden onder voedselonzekerheid. Vrouwengeweld en uithuwelijking op jonge leeftijd maken de kwetsbaarheid van vrouwen nog groter. "Zelfs de normaalste zaken voor vrouwen, zoals menstruatie, zwangerschap of borstvoeding, worden een last", zegt Teresa Graceffa, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Syrië.
Toegang tot gezondheidszorg niet verzekerd
Een andere grote uitdaging is de toegang tot gezondheidszorg vanwege de onveiligheid, de grote afstanden tot de gezondheidscentra en de kosten van diensten en vervoer. "Een vrouw die van ver kwam, beviel onlangs vlakbij de ingang van een door Artsen Zonder Grenzen gesteund ziekenhuis," zegt Caroline Masunda, medisch referent voor Artsen Zonder Grenzen in Syrië. Omdat er geen ambulance beschikbaar was, wachtte ze op voldoende geld om het vervoer te betalen. Dit is zorgwekkend, want als ze te laat komt voor de bevalling, kan dit tot medische complicaties voor zowel de moeder als de baby leiden."
Niet enkel fysiek, ook mentaal gaat het slecht
Door de 11-jaar durende oorlog ging ook de geestelijke gezondheid van vrouwen achteruit. Velen kampen met angst, depressie of een posttraumatische stressstoornis. De meeste vrouwen en tienermeisjes die psychologische hulp zoeken bij Artsen Zonder Grenzen zeggen dat hun leed direct of indirect verband houdt met de oorlog. "Onlangs heb ik een 25-jarige ontheemde moeder van 5 kinderen doorverwezen naar een psychiater omdat ze symptomen van depressie vertoonde. Ze was zo overweldigd door verdriet dat ze haar pasgeborene geen borstvoeding meer kon geven", zegt Soumaya*, een gezondheidspromotor van Artsen Zonder Grenzen.
Seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten aangeboden door Artsen Zonder GRenzen
Artsen Zonder Grenzen biedt sinds 2012 seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten aan vrouwen in Noordwest-Syrië. Dit omvat prenatale, postnatale en neonatale zorg; begeleiding van bevallingen, waaronder keizersneden; gynaecologische consulten, gezinsplanning en ondersteuning op het gebied van geestelijke gezondheid. In 2021 hebben we meer dan 18.000 bevallingen begeleid in de gouvernementen Aleppo en Idlib. Ook gaven we meer dan 200.000 seksuele en reproductieve gezondheidsvoorlichtingen via ziekenhuizen, gezondheidscentra en mobiele klinieken die we mede beheren en ondersteunen.
Structurele en financiële uitdagingen
Terwijl de humanitaire behoeften blijven toenemen, wordt het fragiele gezondheidssysteem in Noordwest-Syrië geconfronteerd met structurele uitdagingen. Ook de financiering van projecten blijft lastig.
Wanneer de teams van Artsen Zonder Grenzen de ontheemdenkampen bezoeken, uiten vrouwen regelmatig hun bezorgdheid over de verminderde beschikbaarheid van moeder- en kindzorg. “Wanneer we naar het nabijgelegen ziekenhuis gaan, zien we minder artsen en verpleegkundigen en de meeste diensten zijn vaak niet beschikbaar," zegt Fatima*, een moeder van zeven kinderen, die onlangs een miskraam had. "Ik vernam dat het ziekenhuis waar mijn dochter is geboren ondertussen gesloten is", voegt ze eraan toe.
Negatieve invloeden op essentiële zorg
Het afgelopen jaar zag Artsen Zonder Grenzen toe hoe verschillende gezondheidsinstellingen en -projecten hun activiteiten stillegden of hun deuren sloten nadat ze hun financiering verloren. Bovendien zijn door de oorlog honderden medische faciliteiten beschadigd of verwoest. Veel medisch personeel is gedood of ontvluchte het land. Essentiële medicijnen en medische voorraden zijn vaak niet beschikbaar. Dit alles had een negatieve invloed op de toegang tot essentiële zorg voor zwangere vrouwen, meisjes en hun pasgeborenen.
Verhoogde reactie op medische problemen
Als reactie daarop verhoogde Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten met 50% van het aantal bevallingen in 3 van de ziekenhuizen die zij steunt. In 2021 verdrievoudigde ook het aantal keizersneden in deze ziekenhuizen. Deze stijging zette zich voort in de eerste twee maanden van 2022.
Recht op een gezond leven
Het is duidelijk dat de humanitaire respons niet aansluit bij de behoeften. Er is dringend behoefte aan meer financiering voor levensreddende activiteiten, waaronder seksuele en reproductieve gezondheidsvoorlichtingen in het land. "Vrouwen in het noordwesten van Syrië hebben behoefte aan langdurige kwaliteitsvoorzieningen op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid om een kans op een gezond leven te hebben. Het is nu zeker niet het moment om hen in de steek te laten," zegt Dr. Faisal Omar, hoofd van de missie van Artsen Zonder Grenzen voor Syrië.
*Namen zijn veranderd om de identiteit te beschermen