Noordwest-Syrië: conflict treft alle lagen van de bevolking
‘Vrouwen en kinderen betalen een hoge prijs in deze oorlog,’ zegt Teresa Sancristóval, noodhulpmanager van Artsen Zonder Grenzen voor Syrië.
Toenemende onveiligheid rond de stad Aleppo, in het noordwesten van Syrië, heeft ernstige gevolgen voor ons vermogen om medische hulp te geven in het gebied. De bevolking lijdt hieronder. We roepen alle strijdende partijen op burgers, medisch personeel en medische faciliteiten te ontzien.
Conflict treft alle lagen van bevolking
Artsen Zonder Grenzen behandelt mensen die gewond raken door het geweld, maar zij zijn slechts het topje van de ijsberg. De humanitaire crisis in Syrië treft alle lagen van de bevolking. ‘Naast de gewonden, treft het conflict ook de meest kwetsbaren in de samenleving: mensen met chronische ziekten, vrouwen en kinderen,’ zegt Miriam Alía, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen.
stress bij zwangere vrouwen
Wij zien onder meer een toename van miskramen en vroeggeboorten als gevolg van psychische stress bij zwangere vrouwen. Vrouwen die normaal gesproken in een ziekenhuis konden bevallen, hebben nu nauwelijks toegang tot medische zorg. Ons veldhospitaal in de Aleppo-regio is een van de weinige faciliteiten waar zwangere vrouwen terecht kunnen en waar pasgeborenen de medische zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben.
Te vroeg geboren baby’s
‘Elke dag komen vrouwen naar ons hospitaal,’ zegt Sancristóval. ‘Het aantal bevallingen nam toe van 56 in november tot 150 in de eerste 3 weken van januari.’ In januari behandelde Artsen Zonder Grenzen 15 te vroeg geboren baby’s. Hier is eigenlijk gespecialiseerde medische apparatuur voor nodig die nu alleen over de Turkse grens beschikbaar is.
Onveiligheid in regio Aleppo
Op 24 januari landde er nog een raket op 800 meter van ons veldhospitaal in het gebied rond Aleppo. Gelukkig lijken er geen slachtoffers gevallen te zijn. Op 13 januari, na een luchtaanval op een markt in de nabije stad Azaz, werden er 20 gewonden door ons behandeld. Artsen Zonder Grenzen is vastberaden om de Syrische bevolking bij te blijven staan. ‘De toenemende aanvallen in dit gebied kan echter ons vermogen om medische noodhulp te verlenen, ondermijnen,’ besluit Sancristóval.
Het werk van Artsen zonder Grenzen in Syrië bestaat uit noodchirurgie, verloskundige zorg en basisgezondheidszorg. Dat doen we op dit moment in gebieden die onder controle staan van oppositiegroepen. Van juni 2012 tot januari 2013 voerden wij ruim 10.000 medische consulten en 900 chirurgische ingrepen uit. Ondanks herhaalde verzoeken hebben we nog geen toestemming van de Syrische regering om mensen te behandelen in gebieden die onder overheidscontrole vallen.