Sociale media

  • NL
Open the menu

Nood aan psychologische hulp na aardbeving Ecuador

Concha Fernandez coördineert twee teams van Artsen Zonder Grenzen die de bevolking hulp bieden, na de aardbeving in Ecuador van zaterdag 16 april. Er is vooral nood aan psychologische hulp en watervoorzieningen, vertelt ze.

In Esmeralda zullen we kleine interventies doen in Chamanga, Muisne, Portete en Cabo de San Francisco.
In Esmeralda zullen we kleine interventies doen in Chamanga, Muisne, Portete en Cabo de San Francisco. ©  AZG

Onbereikbare regio’s

Artsen Zonder Grenzen heeft een project in Tumaco, in Colombia. Dat is vlak bij de grens met Ecuador. Twee teams uit Tumaco zijn onmiddellijk na de aardbeving naar Ecuador vertrokken.

Een team vertrok met de wagen naar de regio Zuid-Esmeralda, die erg zwaar getroffen is. Het andere team ging per speedboot naar Pedernales, in de regio Manabi. Pedernales is door de aardbeving onbereikbaar over land.

Zuid-Esmeralda is een heel grote regio, en de meeste gebouwen zijn beschadigd. Gelukkig vielen hier niet zoveel doden en gewonden. Veel mensen konden op tijd hun huis verlaten, en veel gebouwen zijn gemaakt van relatief licht materiaal, zoals hout.

Bang van de oceaan

De mensen zijn heel bang. Velen moesten hun huis verlaten. Op het eiland Muisne bijvoorbeeld, zijn 3000 van de 9000 mensen geëvacueerd naar het vasteland. Het eilandje Portete is helemaal geëvacueerd. Wie geëvacueerd is, leeft nu in geïmproviseerde onderkomens, in moeilijke omstandigheden.

Op plaatsen waar de huizen niet zijn ingestort, zetten mensen onderkomens op op hoger gelegen terrein. Ze zijn bang om in hun huizen of dicht bij te oceaan te slapen. Er zijn sinds zaterdag al meer dan 400 naschokken geweest, en sommige waren erg krachtig.

Maar sommigen mensen willen hun huizen juist niet verlaten, ook niet als die duidelijk zwaar beschadigd zijn en zouden kunnen instorten. Dat zijn vaak oudere mensen. Zij zijn bang dat hun huis geplunderd zal worden als ze het verlaten.

Onze logistieke collega bestudeerde de problemen van water en sanitair.
Onze logistieke collega bestudeerde de problemen van water en sanitair. © AZG

Paniek door naschokken

In Zuid-Esmeralda bezochten we onder meer Cabo de San Francisco. Daar leefden 200 mensen in een geïmproviseerd kamp. Zij hadden bijna niets. Ze waren doodsbang en vroegen om met onze psychologen te mogen spreken. Dus organiseerden we psychosociale groepssessies, voornamelijk met vrouwen en kinderen. 

Tijdens een van deze sessies kwam er een naschok, met een kracht van 5,2, en mensen vluchtten in paniek weg. Onze psychologen proberen hen te leren omgaan met dit soort crisissen.

Geïnfecteerde verwondingen

Onze logistieke collega bestudeerde de problemen van water en sanitair. Hij legde aan de ontheemden uit hoe ze zich best organiseren in hun geïmproviseerde kamp, door bijvoorbeeld comités op te richten. 

Uiteindelijk behandelden we ook dertien patiënten, onder meer een kindje met astma en een vrouw met geïnfecteerde verwondingen.

Van deur tot deur

Pedernales is onbereikbaar via de weg. Ons team dat nu daar is, is naar het grootste ziekenhuis van de stad gegaan, met een medisch kit om meteen 500 mensen te kunnen verzorgen. We zorgen nu dat al dat materiaal netjes opgeslagen wordt en meteen beschikbaar indien nodig.

Samen met personeel van het ziekenhuis gingen we van deur tot deur in ene zwaar getroffen wijk. We boden er psychosociale hulp en probeerden mensen te overtuigen hun huizen te verlaten en naar ontheemdenkampen te gaan.

sommigen mensen willen hun huizen juist niet verlaten, ook niet als die duidelijk zwaar beschadigd zijn en zouden kunnen instorten.
Sommigen mensen willen hun huizen juist niet verlaten, ook niet als die duidelijk zwaar beschadigd zijn en zouden kunnen instorten. © AZG

Meer teams onderweg

Heet grootste probleem is de nood aan psychologische hulp, en aan watervoorziening. Daarom sturen we de komende dagen nog extra psychologen en een logistiek expert uit Colombia naar Ecuador. 

In Esmeralda zullen we kleine interventies doen in Chamanga, Muisne, Portete en Cabo de San Francisco.

Voorlopig focust de hulpverlening zich op Pedernales, maar wij denken dat er ook buiten Pedernales plaatsen zijn waar hulp nodig is. Dus we willen daar snel naartoe, om te bekijken wat we er kunnen doen.

Een derde team van Artsen Zonder Grenzen is uit Mexico overgekomen en is naar Manta, Porto Viejo, Chone en Flavio Alfaro gegaan, ten zuiden van Pedernales. En een vierde team, uit Venezuela, is nog onderweg.