Sociale media

Open the menu

Nigeria - Toegankelijke zorgen ook in de sloppenwijken

De sloppenwijk van Okpoko ligt in de zuidelijke voorsteden van de stad Onitsha in de deelstaat Anambra. De bevolking wordt geschat op 300.000 inwoners, en dit op slechts 7km2. Zoals in de meeste sloppenwijken is de gezondheid van de bewoners niet goed. Door een gebrek aan financiële middelen hebben de meeste mensen zeer weinig toegang tot medische zorgen. De hygiënische omstandigheden zijn er bedroevend, de aidscijfers zijn erg hoog. Gezien de overbevolking is er ook veel geweld. Uit een recente enquête is bovendien gebleken dat zeer veel jonge kinderen ondervoed zijn. Bijna 69% van de moeders zei dat ze te weinig geld hadden om voldoende eten te kopen.

Qu’elles s’entassent dans des bidonvilles ou des immeubles insalubres aux abords d’un camp de déplacés, les conditions de vie de quantité de familles pauvres restent catastrophiques.
Of ze nu samengepakt zitten in sloppenwijken dan wel in onhygiënische gebouwen aan de rand van vluchtelingenkampen, de levensomstandigheden voor veel arme gezinnen zijn rampzalig. © I. N’Gadi

Gezien haar jarenlange ervaring in sloppenwijken heeft AZG-België beslist om in samenwerking met het Nigeriaanse ministerie voor Volksgezondheid in Okpoko zowel spoedzorgen te bieden waar er geen zijn evenals de hygiëne en de toegang tot drinkbaar water te verbeteren via saneringsmaatregelen. De interventie zou vijf jaar duren; op termijn worden de programma’s overgedragen aan het Nigeriaanse gezondheidspersoneel.

Nog een belangrijk aspect voor AZG: een epidemiologisch bewakingssysteem voor gevallen van Lassakoorts, een hemorragische koorts van het Ebola-type die wordt overgedragen door ratten. Gesterkt door de resultaten die zijn behaald tijdens de dramatische Ebola-epidemie, 2 jaar geleden in de regio, zal een team het onderzoek naar nieuwe vaccinatiemogelijkheden voor dit type hemorragische koorts voortzetten.

Doe een gift