Nigeria

In 2019 is het geweld in Nigeria verder toegenomen. De onveiligheid en de behoefte aan humanitaire nood zijn ook nog gegroeid. Volgens schattingen zijn meer dan een miljoen mensen volledig afgesneden van hulp.Artsen Zonder Grenzen is in verschillende staten ontheemden en mensen die getroffen worden door conflicten blijven helpen. Daarnaast zijn we doorgegaan met onze programma’s voor primaire en gespecialiseerde gezondheidszorg.

Ontheemding en geweld

Het noordoosten van Nigeria

Het noordoosten van Nigeria wordt al meer dan tien jaar geteisterd door een conflict tussen de Nigeriaanse overheid en gewapende rebellen. De bevolking is zwaar getroffen. De VN schat dat meer dan twee miljoen mensen ontheemd zijn en dat zo’n zeven miljoen mensen volledig afhankelijk zijn van voedselhulp. In 2019 is de situatie nog verslechterd en hebben gewapende rebellen een aantal hulpverleners ontvoerd en vermoord. Bovendien hebben nieuwe antiterrorismewetten nog meer beperkingen opgelegd aan al wie humanitaire acties wil opzetten.

Alleen mensen die in door de regering gecontroleerde gebieden in en rond Maiduguri wonen, de hoofdstad van de staat, konden humanitaire hulp krijgen. In de gebieden die we konden bereiken hebben we in 2019 in verschillende ziekenhuizen spoedafdelingen, operatiezalen en kraam- en kinderafdelingen geleid. We verleenden nutritionele zorg, vaccineerden, behandelden tuberculose en hiv/aids, verzorgden slachtoffers van seksueel geweld en verstrekten geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast coördineerden we ook water- sanitatieactiviteiten. We hebben 34.900 patiënten opgenomen en 106.300 mensen ambulant behandeld.

In Maiduguri leiden we een therapeutisch voedingscentrum en een pediatrisch ziekenhuis met een afdeling intensieve zorgen. In die faciliteiten hebben we meer dan 7.600 kinderen behandeld voor ernstige ondervoeding, zo’n 7.700 voor malaria en meer dan 3.800 voor mazelen. Er was immers een epidemie uitgebroken en de gevolgen ervan werden door het aanslepende conflict verergerd. In de openbare ziekenhuizen van Gwoza en Pulka, twee garnizoenssteden die door het Nigeriaanse leger worden gecontroleerd, hebben onze teams aan bijna 18.600 patiënten spoedeisende hulp verstrekt. In Pulka hebben we 74.400 patiënten ambulant behandeld, vooral voor acute diarree als gevolg van het gebrek aan drinkbaar water. In Ngala hebben we in kampen voor ontheemden 550 zwaar ondervoede kinderen behandeld en bijna 1.000 bevallingen begeleid. In Rann hebben we 9.220 ambulante consultaties verstrekt. In Banki en Bama hebben we preventieve behandelingen tegen seizoensmalaria toegediend.

Zamfara

In Zamfara zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor het geweld in het noorden van de staat. Ze zochten hun heil in en rond de stad Anka. In die stad hebben onze teams bijna 31.800 medische consultaties verstrekt en meer dan 1.000 gezinnen voorzien van kookgerei en hygiënekits. Onze teams stelden vast dat veel kinderen jonger dan vijf ondervoed waren. Bijna 12.000 patiënten werden ambulant behandeld of opgenomen in ons therapeutisch voedingscentrum in Gusau, de hoofdstad van de staat, en in de ziekenhuizen van Anka, Zurmi, Shinkafi, Talata Mafara en Bukkuyum.
In het ziekenhuis van Anka en in klinieken op 11 plaatsen in de staat Zamfara hebben we bijna 20.000 patiënten behandeld voor malaria en ongeveer 920 voor mazelen.

Benue

In de staat Benue zijn nog altijd zo’n 16.000 mensen ontheemd. Zij zijn in 2018 hun huis ontvlucht toen er na onenigheid over land geweld uitbrak tussen herders en landbouwers. Ongeveer de helft van hen verblijft in officiële kampen in en rond Makurdi, de hoofdstad van de staat. In 2019 hebben we het ministerie van Volksgezondheid bijgestaan en meer dan 27.300 medische consultaties verstrekt, hulpgoederen verdeeld, shelters gebouwd, latrines en douches geïnstalleerd en de officiële kampen van drinkwater voorzien. We hebben onze activiteiten ook uitgebreid naar mensen die buiten de kampen leven. Na de ontploffing van een olietanker hebben we van juli tot december het academisch ziekenhuis van Benue ondersteund met chirurgische ingrepen, advies en kinesitherapie voor patiënten met brandwonden.

Cross River

Sinds juli 2018 bieden we daar zorg aan vluchtelingen uit Kameroen, afkomstig uit de regio’s Noordwest en Zuidwest, en aan gastgemeenschappen. In november 2019 hebben we onze activiteiten aan het ministerie van Volksgezondheid overgedragen. Tijdens het project hebben we bijna 36.000 consultaties uitgevoerd, meer dan 4.400 malariagevallen behandeld en aan bijna 1.300 mensen geestelijke gezondheidszorg verstrekt. We hebben ook diensten opgezet voor seksuele en reproductieve gezondheidszorg en voor de verzorging van slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld.

Gezondheidszorg voor vrouwen

In het algemeen ziekenhuis van Jahun, in de staat Jigawa, zetten we vooral in op uitgebreide verloskundige noodhulp en neonatale zorg. In 2019 hebben onze teams meer dan 13.400 bevallingen begeleid, 70 procent daarvan waren bevallingen met complicaties. In het ziekenhuis heeft een gespecialiseerd team ook vesico-vaginale chirurgie verricht bij 302 vrouwen met een obstetrische fistel, een aandoening die het gevolg is van een extreem lange bevalling of problemen bij het indalen van de baby. Daarnaast hebben we in vier andere voorzieningen in de omgeving steun geboden bij dringende verloskundige zorg en neonatale zorg.
In Port Harcourt, in de staat Rivers, leiden we twee klinieken die medische en geestelijke gezondheidszorg verstrekken aan een groeiend aantal slachtoffers van seksueel geweld. Dit jaar hebben we 1.424 nieuwe patiënten behandeld, 61 procent van hen was jonger dan 18.

 Loodvergiftiging en noma

In 2019 hebben 938 patiënten hun chelatietherapie voltooid. Die therapie is een onderdeel van ons behandelingsprogramma voor kinderen jonger dan vijf die getroffen zijn door loodvergiftiging. Die vergiftiging is het gevolg van ambachtelijke goudwinning in de staat Zamfara. In oktober hebben we samen met het ministerie van Volksgezondheid, Occupational Knowledge International (OKI) en de TerraGraphics International Foundation (TIF) de resultaten gepubliceerd van het pilootprogramma dat we van 2016 tot 2018 in de staat Niger hebben uitgevoerd. Dat gaf aan dat het invoeren van veiligere mijnbouwpraktijken de loodwaarden in het bloed met 32 procent had doen dalen. We blijven gevallen van loodvergiftiging behandelen en operationeel onderzoek verrichten, en samen met onze partners en de federale overheid blijven we sensibiliseren over mogelijke oplossingen.

Noma is een gangreeninfectie die tot verminkingen leidt. Ze treft vooral jonge kinderen en laat littekens na die alleen met complexe reconstructieve chirurgie hersteld kunnen worden. Vier keer per jaar sturen we gespecialiseerde chirurgen, verpleegsters en anesthesisten naar Sokoto om daar in het kinderziekenhuis te helpen met de nomabehandelingen. We voeren er niet alleen operaties uit, we bieden ook nutritionele en psychosociale hulp en kinesitherapie. In 2019 hebben onze teams 170 chirurgische ingrepen uitgevoerd en 530 individuele consultaties geestelijke gezondheidszorg verstrekt. Samen met het ministerie van Volksgezondheid zetten we ook outreach-activiteiten op die vooral focussen op vroege opsporing en behandeling in de staten Sokoto, Kebbi, Niger en Zamfara.

In 2019 zijn we via medische congressen blijven ijveren voor erkenning van en oplossingen voor noma. We pleiten voor meer chirurgische capaciteit en we hebben de door Artsen Zonder Grenzen mee gefinancierde documentaire ‘Restoring Dignity’ vertoond in Nigeria en tal van andere landen.

Lassakoorts

In de staat Ebonyi brak lassakoorts uit, een acute hemorragische ziekte. De nationale noodtoestand werd afgekondigd en wij hielpen de ministeries van Volksgezondheid, zowel het federale als dat van de deelstaat, en het Nigeriaanse Centrum voor ziektecontrole met technische ondersteuning en het opleiden van personeel in een academisch ziekenhuis in Abakaliki.

Wil je op de hoogte blijven van al onze projecten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!