Nigeria

Toenemende onveiligheid, in combinatie met frequente uitbraken van ziekte en een zwak gezondheidssysteem maken toegang tot gezondheidszorg moeilijk voor vele Nigerianen. Artsen Zonder Grenzen geeft technische ondersteuning aan de overheid om de ebola-epidemie in Nigeria te bestrijden.

> Lees meer over de huidige ebola-interventie in West-Afrika

 

Het noorden van Nigeria

Het ontbreken van toegang tot basis medische diensten is een ernstig probleem in een groot deel van het noorden van Nigeria. De gewapende groep Boko Haram voerde in 2011 verschillende dodelijke aanvallen uit, met het toenemen van de interreligieuze spanningen. De toenemende onveiligheid maakt een potentiële bedreiging uit voor de toekomst van de programma’s van Artsen Zonder Grenzen in dit deel van het land , waardoor de toegang tot gezondheidszorg nog verder zou beperkt worden.

In de staat Sokoto ondersteunt Artsen Zonder Grenzen gezondheidscentra in de stad Goronyo enhet omliggende gebied. Het team hield iets meer dan 70.300 raadplegingen met kinderen onder de vijf, en meer dan 28.700 prenatale raadplegingen.

In het ziekenhuis van Jahun, in de staat Jigawa, verrichtte een chirurgisch team 390 operaties om obstetrische fistels te herstellen,  dat zijn wonden aan het geboortekanaal, hoofdzakelijk veroorzaakt door langdurige en belemmerde weeën. Zij hebben incontinentie en onvruchtbaarheid als gevolg, en kunnen stigma en sociale uitsluiting veroorzaken. Met een goede obstetrische zorg kunnen fistels voorkomen worden. In heet Jahub ziekenhuis in 2011 beantwoordde Artsen Zonder Grenzen obstetrische spoedsituaties, en hielp bij meer dan 5.800 bevalingen.

Ondervoeding is endemisch in Kazaure, een dichtbevolkt gebied aan de rand van de Sahel, bij de grens met Niger. In 2011 hield Artsen Zonder Grenzen toezicht op de voedselsituatie en behandelde meer dan 16.000 kinderen voor ernstige ondervoeding. Meer dan 4.000 kinderen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen.

Loodvergiftiging in de staat Zamfara

In maart 2010 werd Artsen Zonder Grenzen eerst gealarmeerd door een hoog aantal overlijdens in dorpen in Zamfara, en heeft sindsdien meer dan 2.500 kinderen behandeld voor loodvergiftiging. Plaatselijke kleinschalige goudmijnuitbatingen die lood gebruiken hebben het milieu van verschillende dorpen in Zamfara vervuild . Artsen Zonder Grenzen heeft samengewerkt met Nigeriaanse agentschappen en internationale organisaties om de dorpelingen aan te moedigen veilige methodes van mijnontginning te gebruiken en het milieu op te knappen. In 2012 zal Artsen Zonder Grenzen optreden als gastheer voor een conferentie met een reeks experten om duurzame oplossingen voor het probleem te vinden.

Traumaziekenhuis in de Nijldelta

In Port Harcourt, hoofdstad van de staat Rivers beheert Artsen Zonder Grenzen een voorziening voor spoedbehandeling van trauma’s om de lokale capaciteit te ondersteunen. Met 75 bedden biedt het ziekenhuis gratis spoedchirurgie en gezondheidszorg. In 2011 hield het team meer dan 12.000 spoedraadplegingen. Driekwart  was gerelateerd  aan geweld of verkeersongelukken. De chirurgen verrichtten gemiddeld 340 operaties per maand. Het ziekenhuis hielp ook meer dan 750 slachtoffers van seksueel geweld.

Reageren op noodsituaties

Uitbraken van ziektes komen veel voor, in het bijzonder in het noorden van Nigeria, en Artsen Zonder Grenzen behoudt een toegewijd team voor noodhulp in het land. Toen in het noordwesten van Nigeria de mazelen uitbraken, behandelde Artsen Zonder Grenzen meer dan 7.900 patiënten. Het team behandelde ook bijna 4.800 mensen toen de cholera de regio trof. Na het ontvangen van verslagen over hoge aantallen kinderen die stierven in twee dorpen aan malaria, gaf een staf een malariabehandeling aan 277 mensen en verdeelde meer dan 1.400 muskietennetten.

Tussen januari en maart behandelde Artsen Zonder Grenzen 15.700 mensen bij uitbraken van mazelen in de staten Bauchi en Katsina. Het team assisteerde het ministerie van Volksgezondheid bij een vaccinatiecampagne waarbij bijna 190.000 kinderen ingeënt werden tegen de mazelen in het zuiden van het land, en meer dan 300.000 tegen polio in de staten Plateau en Kaduna. Bovendien behandelde Artsen Zonder Grenzen meer dan 3.200 mensen tegen cholera in de staten Taraba en Jigawa en vaccineerde het 260 mensen tegen difterie in Borno.

Bezorgd over mogelijk politiek gemotiveerd geweld, werkte de medische staf van Artsen Zonder Grenzen ook  tijdens de presidentsverkiezingen in twee gezondheidscentra in het onrustige gebied Jos North.

Toegang tot gezondheidszorg in een megastad

Het is een hele uitdaging om aangepaste gezondheidszorg te voorzien in een stad met de omvang van Lagos. De bevolking bedraagt ongeveer 18 miljoen, en groeit. Artsen Zonder Grenzen heeft er naar gestreefd er voor te zorgen dat sommige van de meest misdeelde inwoners toegang hebben tot medische diensten. Het Aiyetoro gezondheidscentrum werd opgezet om mensen te helpen die in de sloppenwijk Makoko wonen, maar de ligging langs een hoofdweg heeft mensen aangetrokken uit een veel groter gebied die gezondheidszorg nodig hadden. Om de extyra patiënten op te vangen heeft het team een afsprakensysteem opgezet en is begonnen met te verwijzen naar andere voorzieningen.

Zoals in Makoko zijn de huizen in Riverine hoofdzakelijk op staken gebouwd in de lagune van Lagos, door nieuwkomers in de stad die het zich niet kunnen veroorloven elders te wonen. De bouwsels gaan zo ver het water in dat sommige bewoners nog noit voet op droge grond hebben gezet, en daarom niet in staat zijn naar gezondheidscentra aan wal te gaan. In januari opende Artsen Zonder Grenzen  een drijvende gezondheidskliniek in Makoko, en een gezondheidspost in Badia, naast de spoorweg. Artsen Zonder Grenzen verleent de enige gratis medische diensten in de streek.

In oktober droeg Artsen Zonder Grenzen haar basis gezondheidsdiensten in het gebied rond Otto, in Lagos, over aan het ministerie van Volksgezondheid, om te de activiteiten te focussen op seksuele en reproductieve gezondheidszorg.

In totaal kwamen meer dan 18.000 patiënten naar de raadplegingen in de Artsen Zonder Grenzen klinieken in Lagos . Het team diende meer dan 18.000 vaccinaties toe, hielp bij 1.200 bevallingen en nam 900 patiënten op voor een 24 uur zorg.

Artsen Zonder Grenzen werkt in het land sinds 1996.

Afbeelding verwijderd.