Sociale media

Open the menu

Nigeria

nigeria
Jaar AZG begon te werken in het land
1996

Artsen Zonder Grenzen in Nigeria in 2022

In Nigeria helpen we mensen die getroffen zijn door geweld en ontheemding en reageren we op verschillende gezondheidsproblemen, zoals ernstige ondervoeding en terugkerende ziekte-uitbraken.

In 2022:

  • 945.500 Poliklinische raadplegingen 
  • 348.100 behandelde malariagevallen
  • 185.400 opnames van kinderen in ambulante voedingsprogramma's 
  • 116.800 mensen opgenomen in het ziekenhuis 
  • 36.900 kinderen opgenomen in intraumale voedingsprogramma's 
  • 25.000 geboorten geholpen
  • 23.100 kinderen behandeld door mazelen 
  • 12.200 individuele consulten geestelijke gezondheidszorg 
  • 3.800 mensen behandeld voor cholera 

 

Nigeria
Gebieden waar AZG werkzaam was in 2022

Ondervoeding

In het noordoosten en noordwesten van Nigeria heeft een combinatie van factoren, waaronder toenemend geweld, ontheemding, hoge voedselprijzen, klimaatverandering en epidemieën, bijgedragen aan een ernstige gezondheids- en ondervoedingscrisis.

Als reactie op deze alarmerende situatie breidde Artsen zonder Grenzen (AZG) in 2022 zijn activiteiten uit en werkte in 32 poliklinische therapeutische voedingscentra en 10 klinische therapeutische voedingscentra in de staten Kano, Katsina, Kebbi, Sokoto en Zamfara in de regio Noordwest.

In de regio Noordoost was het aantal kinderen met ondervoeding dat tijdens de zomer (april - oktober) bij ons project in Maiduguri in de staat Borno werd geregistreerd veel hoger dan we hadden verwacht, waardoor we genoodzaakt waren om onze beddencapaciteit te verdrievoudigen en onze interventie aan te passen aan een grootschalige noodsituatie.   

We reageerden ook op ondervoeding in andere staten, zoals Bauchi, en startten een noodhulpactie in Toro.

Geweld en ontheemding

Noordoost-Nigeria

In het noordoosten van Nigeria, met name in de deelstaat Borno, hebben mensen meer dan tien jaar gewapende conflicten moeten doorstaan tussen de regering en niet op staatsniveau opererende gewapende groeperingen. Ongeveer een miljoen mensen in de staat zijn nog steeds ontheemd. In 2022 gingen de autoriteiten door met het sluiten van ontheemdenkampen in de hoofdstad van de deelstaat, Maiduguri, en tegen het einde van het jaar waren er nog maar drie over in en rond de stad. De meeste ontheemden wonen nu in gastgemeenschappen en informele nederzettingen.

Onze teams gingen door met het verlenen van levensreddende specialistische gezondheidszorg aan kinderen jonger dan 15 jaar in het pediatrisch ziekenhuis van Gwange, de enige faciliteit in het gebied die gratis pediatrische klinische zorg biedt.

AZG heeft de activiteiten in Gamboru/Ngala en Rann in mei opgeschort en in december het moeilijke besluit genomen om het project te beëindigen vanwege de onaanvaardbaar hoge risico's voor onze teams. 

Noordwest Nigeria

In 2022 nam het geweld tegen mensen in de noordwestelijke regio van Nigeria aanzienlijk toe. Gewapende groepen moorden, plunderen en ontvoeren regelmatig mensen voor losgeld, waardoor meer dan een miljoen mensen hun huizen ontvluchtten. Door de onveiligheid moesten we in Anka, Zamfara, ons ziekenhuis met 130 bedden inkrimpen tot 40 bedden. Desondanks bleven we medische zorg bieden in de stad, zowel aan de lokale bevolking als aan ontheemden. We werkten ook in twee ziekenhuizen en 10 algemene gezondheidszorginstellingen in Shinkafi en Zurmi om te reageren op de gevolgen van het geweld. 

Centraal-Nigeria

Botsingen tussen herders en boeren leidden tot nieuwe golven van ontheemding in de staat Benue. In 2022 leefden meer dan 443.000 mensen in erbarmelijke omstandigheden in informele kampen* met beperkte toegang tot gezondheidszorg, voedsel, water en sanitaire voorzieningen. Om de enorme nood te lenigen, ondersteunden we slachtoffers van het geweld in onze algemene gezondheidszorgklinieken in de kampen Mbawa en Ortese. In drie andere kampen boden we algemene gezondheidszorg op gemeenschapsbasis.

Seksueel en gendergerelateerd geweld

Een ander alarmerend gevolg van het geweld in sommige delen van het land is de toename van het aantal slachtoffers van seksueel geweld, onder andere in kamp Ortese in Benue, waar we onze respons hebben opgevoerd om het grote aantal vrouwen dat onze voorzieningen bereikte te helpen. In Zamfara bieden we ook poliklinische consulten voor slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld.

Kraamzorg

Onze teams runnen de kraam- en neonatale afdelingen van het Jahun General Hospital in de staat Jigawa en een kliniek voor de behandeling van vrouwen die lijden aan obstetrische fistels, een aandoening die wordt veroorzaakt door beschadiging van het geboortekanaal tijdens langdurige of belemmerde bevalling. We ondersteunen ook basisverloskunde in vier gezondheidscentra om complicaties tijdens de zwangerschap te verminderen.

In de deelstaat Kano blijven we twee algemene gezondheidscentra en een kliniek ondersteunen voor de gezondheid van moeders en kinderen. Ondertussen zijn we in ons pas geopende project in Cross River begonnen met de ondersteuning van twee poliklinieken, algemene gezondheidszorg, verloskundige basis- en neonatale zorg en verwijzingssystemen voor nood- en levensreddende zorg. Training is een belangrijk onderdeel van onze activiteiten in deze staat. In 2022 hebben we trainingen gegeven aan gezondheidspersoneel over lassakoorts, voeding, laboratoriumvaardigheden en water en sanitaire voorzieningen.

Noma

In Sokoto ondersteunen we de behandeling van noma, een verwaarloosde ziekte die vooral jonge kinderen treft. Het begint met een infectie van het tandvlees die vervolgens het bot en weefsel van de wang en neus vernietigt. Als noma onbehandeld blijft, sterft 90% van de patiënten binnen enkele weken. Degenen die overleven, blijven achter met ernstige misvormingen.  Ons team biedt reconstructieve chirurgie, fysiotherapie, voeding en geestelijke gezondheidszorg, en voert veldwerk uit voor de vroegtijdige opsporing van gevallen. Onze teams voeren ook een internationale campagne om noma op de lijst van verwaarloosde tropische ziekten van de WHO in 2023 te krijgen.

Uitbraken van ziekten

In 2022 werkten AZG-noodhulpteams samen met het ministerie van Volksgezondheid om de cholera-uitbraken in de staten Borno, Kano, Bauchi en Cross River onder controle te krijgen. Onze steun bestond onder meer uit het behandelen van besmette mensen, het ondersteunen van orale rehydratatiepunten, het lanceren van vaccinatie- en gezondheidsbevorderingscampagnes en het verbeteren van water- en sanitaire voorzieningen.

In de deelstaat Ebonyi is lassakoorts - een acute hemorragische ziekte - endemisch. In Abakaliki, in het Alex Ekwueme Federal Teaching Hospital, versterken we de medische capaciteit om de ziekte aan te pakken door het trainen van medisch personeel (voor vroegtijdige opsporing en doorverwijzing van gevallen) en casemanagement tijdens het hoogseizoen. We organiseren ook outreachactiviteiten voor de gemeenschap om mensen bewust te maken van de symptomen van lassakoorts, de overdracht en het beperken van de risico's, en om het stigma rond de ziekte aan te pakken.

Reacties op noodsituaties

AZG blijft voorbereid om te reageren op medische noodsituaties of uitbraken van ziekten in Nigeria. In 2022 startten onze noodhulpteams interventies in de staten Zamfara, Katsina, Bauchi, Borno, Kano en Ebonyi om te reageren op verschillende dringende behoeften, waaronder ondervoeding, lassakoorts en cholera. In de staat Kogi zorgden we voor veilig drinkwater, donaties van medicijnen en technische training in gezondheidszorgbeheer en waterzuivering voor het medisch personeel.