Sociale media

Open the menu

Nigeria - Bijzondere aandacht voor kinderen

In de noordwestelijke staat Zamfara blijkt uit verschillende evaluaties dat de kindersterfte er alarmerend hoog is. Veel kinderen hadden loodvergiftiging, als gevolg van de mijnbouw in de streek. Al meer dan 5 jaar hebben de teams van AZG-Nederland een specifiek behandelingsprogramma voor loodvergiftiging via chelatietherapie, waarbij zware metalen uit het bloed kunnen verwijderd worden via de nieren. Het team blijft de cijfers van loodvergiftiging bewaken, maar dit jaar werd slechts 10% van de kinderen gecontroleerd. Het medische project van Zamfara is daarom uitgebreid naar alle kinderen onder de vijf jaar met malaria, ontsteking van de hoge en lage luchtwegen, ondervoeding en diarree. De teams van AZG nemen ook de routinevaccinaties voor hun rekening en ze hebben eveneens een pediatrische hospitalisatie-eenheid, die samen met het ministerie van Volksgezondheid in stand gehouden wordt. In een jaar tijd zijn hier 3.200 kinderen opgenomen en waren er meer dan 19.300 raadplegingen. Een gelijkaardig programma wordt opgestart in de deelstaat Niger.

Les cas de rougeole sont fréquents, les enfants y sont très sensibles quand ils souffrent en plus de malnutrition. Les cas les plus graves comme ce petite garçon doivent être hospitalisés rapidement.
Mazelen komen vaak voor, kinderen zijn er erg vatbaar voor wanneer ze ondervoed zijn. De ernstigste gevallen zoals dit jongetje, moeten snel opgenomen worden in het ziekenhuis. ©  N’gadi

In de deelstaat Kebbi bieden 3 mobiele klinieken en een gezondheidscentrum ambulante zorgen of ziekenhuisopname aan kinderen onder de 15 jaar.

Nog een vernieuwend programma, in Sokoto: een chirurgisch team opereert kinderen met een gespleten gehemelte, een hazenlip of noma, een gangreen van het gezicht die vaak kinderen onder de zes jaar treft. AZG verleent de pre- en de postoperatieve zorgen, voedings- en psychosociale hulp inbegrepen. Deze steun helpt om de ouders gerust te stellen voor een chirurgische ingreep en de kinderen, vaak gemarginaliseerd door hun ziekte, om zich opnieuw te integreren.

Doe een gift