Sociale media

Open the menu

Nigeria - «Ik ben al mijn hele leven bang»

Amina is een van de vluchtelingen die de teams van AZG behandelen in Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno. Ze is nog maar 15, maar het lijkt alsof ze het leed van de wereld op haar schouders torst. Haar lichaam krimpt ineen wanneer ze vertelt wat haar overkomen is. Naast haar, op het ziekenhuisbed, ligt haar zoon Yaqub, die enkele dagen geleden geboren is.

Het verzorgingscentrum van AZG wordt overspoeld door vrouwen en kinderen. Waar je ook kijkt, zie je vrouwen met hun baby staan of zitten, te wachten tot ze worden geroepen door het medisch personeel. Maar zijn het wel vrouwen? Veel van de gezichten in die menigte zijn die van tieners, ongeveer zo oud als Amina. Sommigen zijn al bevallen van hun tweede of derde kind.

Dans la maternité MSF de Maiduguri, MSF prend chaque jour en charge près de 500 femmes et enfants.
Dans la maternité MSF de Maiduguri, MSF prend chaque jour en charge près de 500 femmes et enfants.  © S. Aziz

Elke dag ontfermt AZG zich over meer dan 500 vrouwen en jonge kinderen. Meer dan 70 baby’s worden elke week geboren in de materniteit. Naast een voedingscentrum voor ambulante behandeling heeft AZG ook een hospitalisatie-eenheid en een dispensarium.

Amina is van Bama, een van de steden in de frontlinie van het conflict tussen het Nigeriaanse leger en Boko Haram. Dat conflict heeft, naast slachtingen en gijzelingen, een voedselcrisis veroorzaakt, die met de dag verergert. Gelukkig kon Amina geëvacueerd worden voor ze moest bevallen. Ze was meer dan 2 uur onderweg. De weg is in slechte staat en gevaarlijk want er zijn checkpoints van het leger en hij loopt dichtbij het woud van Sambisa, waar Boko Haram een basis lijkt te hebben.

«Ik herinner me niets van de reis van Bama tot hier. Ik had zoveel pijn dat ik het bewustzijn verloren heb. Noor, mijn jongere zus van 5 jaar, was bij mij. Was ik bang? Ik ben al mijn hele leven bang, dat was nu niet anders.

Het is moeilijk hier voor een meisje. Er gebeuren veel erge dingen met meisjes… sommigen zijn erg jong, nog geen 10 jaar!» Terwijl ze praat, draait Amina de stof van jaar jurk tussen haar vingers en slaat ze geregeld de ogen neer om niet de blik van de verpleegster te kruisen.

Op het bed naast haar ligt een tweeling in dekens gewikkeld. Vele moeders hebben uitdrukkingsloze gezichten. Ze lijken volledig uitgeput. Fatima, 35 jaar, zegt dat haar bevalling goed verlopen is en dat ze AZG dankbaar is dat ze haar een plek hebben gegeven waar ze terecht kon toen ze het nodig had. «Ik voelde me veilig hier en ik wist dat ik goed verzorgd zou worden en dat mijn baby gezond zou zijn. Ik weet niet hoe morgen zal zijn. Het enige wat ik kan doen is hopen dat alles beter zal worden, zowel voor mijn kind als voor alle anderen.»

Doe een gift