Sociale media

  • NL
Open the menu

Mobiele klinieken van AZG actief in Juba, Zuid-Sudan


Twee teams van Artsen Zonder Grenzen zijn zondag gestart met medische zorg te verlenen aan vluchtelingen in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba.

© Kim Clausen. Een team van AZG aan het werk in de UNMISS compound in Juba, 22 december 2013.
© Kim Clausen. Een team van AZG aan het werk in de UNMISS compound in Juba, 22 december 2013.

Zo’n 20.000 mensen zijn gevlucht naar twee domeinen van de VN en andere verzamelplaatsen buiten de stad gevlucht, nadat eerder deze week hevige gevechten waren losgebarsten in Juba. Artsen Zonder Grenzen heeft gekeken welke hulpverlening nodig was, en nu bieden twee teams medische zorg aan de vluchtelingen.

“Sommige patiënten hebben verwondingen door het geweld, zoals schotwonden. Maar het is nu veel kalmer in Juba, en er is minder nood aan traumageneeskunde,” zegt Forbes Sharp, die de noodhulp van Artsen Zonder Grenzen in Juba coördineert. “De vluchtelingen zijn nog te bang om weer naar huis te gaan. Ze durven ook de stad niet opnieuw in om naar een ziekenhuis te gaan om verzorgd te worden. Dus brengen wij gezondheidszorg naar hen.”

Er zijn veel berichten over gevechten tussen het regeringsleger SPLA en gewapende oppositiegroepen op andere plaatsen in het land. Artsen Zonder Grenzen heeft teams op verschillende plaatsen in Zuid-Sudan en verhoogt daar haar capaciteit in de mate dat de veiligheid dat toelaat.