Minder patiënten in Afghaans ziekenhuis in Lashkar Gah door oplaaiend geweld
In de Afghaanse provincie Helmand wordt nu ook gevochten in de districten vlakbij de provinciehoofdstad Lashkar Gah. Daardoor raken zieken en gewonden moeilijker in het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gah, een instelling met 300 bedden waar Artsen Zonder Grenzen samenwerkt met het Afghaanse ministerie van Gezondheidszorg.
De provincie Helmand is vaker het toneel voor gevechten tussen regeringstroepen en gewapende oppositiegroepen. Maar sinds 2009, toen Artsen Zonder Grenzen aan de slag ging in Lashkar Gah, naderde het geweld de stad nooit zo dicht als nu. Dat geweld is één van de belangrijkste hindernissen voor de bevolking om medische zorg te zoeken.
Geweld hindert patiënten
“Wanneer het geweld hoog oplaait, zien we dat er 25% minder patiënten naar het ziekenhuis komen,” zegt Guilhelm Molinie, vertegenwoordiger van Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan. “De intensiteit en de nabijheid van de gevechten zorgen er overduidelijk voor dat mensen geen medische zorg meer kunnen krijgen.”
Patiënten melden dat toegangswegen geblokkeerd zijn en dat controleposten oponthoud veroorzaken voor wie naar het ziekenhuis wil.
Ondervoede kinderen
In augustus 2016 waren er op de ondervoedingsafdeling van het ziekenhuis elke dag gemiddeld 25 patiëntjes opgenomen. Dat is opmerkelijk minder dan gewoonlijk in augustus.
“Dat baart ons zorgen, zegt Guilhelm Molinie. “Als ondervoeding te laat behandeld wordt, kan dat gevolgen hebben voor de groei van het kind, en zelfs dodelijk zijn. En ondervoede kinderen komen toch al vaak pas laat en in kritieke toestand naar het Boostziekenhuis, ook als er niet gevochten wordt.”
Voorbereid op oorlogsgewonden
Artsen Zonder Grenzen heeft zich voorbereid om de massale toestroom van gewonden. Er zijn voorraden medisch materiaal aangelegd en triageprotocols opgesteld. Alle gewonden zullen verzorgd worden, ongeacht hun politieke, religieuze of ethnische banden.
Artsen Zonder Grenzen heeft ook de coördinaten van al haar gebouwen in Lashkar Gah gedeeld met alle strijdende partijen, net zoals dat gebeurde voor het ziekenhuis van Kunduz vorig jaar, en handhaaft haar uiterst strikte beleid om geen wapens toe te laten in het ziekenhuis.