Sociale media

  • NL
Open the menu

Medisch materiaal geleverd aan belegerde Jemenitische stad Taiz


Na vijf maanden onderhandelen heeft Artsen Zonder Grenzen eindelijk medisch materiaal kunnen brengen naar de belegerde stad Taiz, in het zuiden van Jemen.

De controleposten rond de stad en het geweld maken het bijzonder moeilijk voor hulpverleners om de stad binnen te geraken.
De controleposten rond de stad en het geweld maken het bijzonder moeilijk voor hulpverleners om de stad binnen te geraken.

De laatste keer dat het ziekenhuis van Taiz nog bevoorraad kon worden, dateert al van augustus 2015. Intussen waren er verschillende momenten waarop de verzorging van gewonden en chirurgische ingrepen onderbroken moesten worden, omdat er niet genoeg materiaal voorhanden was. De controleposten rond de stad en het geweld maken het bijzonder moeilijk voor hulpverleners om de stad binnen te geraken.

“Heel wat van de patiënten in Taiz zijn oorlogsgewonden,” zegt Karline Kleijer, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Jemen. “Het medisch materiaal dat geleverd is, is onontbeerlijk voor het redden van levens. We vragen alle strijdende partijen om de levering van medisch materiaal, brandstof en voedsel toe te laten, in Taïz en alle andere plaatsen in het land.”

Humanitaire hulpverlening in Jemen is niet zonder risico’s. Een week geleden werd een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen Shiara gebombardeerd. Na zes dagen te hebben doorgebracht op de afdeling intensieve zorg, is een zesde slachtoffer van het bombardement overleden.

“We betonen ons medeleven aan de familie van het slachtoffer, en veroordelen tegelijkertijd dat een ziekenhuis gebombardeerd werd. We herhalen nog maar eens dat de burgerbevolking en het medisch personeel beschermd moeten worden in dit conflict. Een week na de verwoesting van het ziekenhuis hebben patiënten en verzorgers nog steeds schrik om terug te keren. De gevolgen van de aanval op ziekenhuis zijn verschrikkelijk voor de bevolking,” verklaart Juan Petro, algemeen coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Jemen.