Mazelenepidemie in Noord-Syrië: 75.000 kinderen ingeënt door AZG
Een mazelenepidemie raast momenteel door het noorden van Syrië, waar al 7.000 mensen de besmettelijke ziekte opliepen. De uitbraak is symptomatisch voor de volledige instorting van de gezondheidszorg in het land. Artsen Zonder Grenzen heeft in de provincies Aleppo, Ar-Raqqah en Idlib ongeveer 75.000 kinderen ingeënt om de uitbraak de kop in te drukken.
De bevolking in deze gebieden heeft nooit een mazelenuitbraak van deze omvang gekend. Het gewelddadige conflict maakt dat de Syrische standaardvaccinatieprogramma’s niet meer uitgevoerd worden. Duizenden kinderen worden daardoor niet ingeënt. Bovendien moesten honderdduizenden mensen op de vlucht slaan. Velen leven in overbevolkte vluchtelingenkampen of andere plaatsen met slechte sanitaire omstandigheden.
Lange rijen mogelijk doelwit van aanvallen
Artsen Zonder Grenzen heeft vanwege de grote onveiligheid niet alle districten in de drie provincies kunnen bereiken. Het uitvoeren van vaccinatiecampagnes is ontzettend moeilijk door het wijdverspreide geweld en de angst van mensen om zich op straat te begeven. Zo moesten lange wachtrijen vermeden worden, omdat deze mogelijk doelwit konden zijn van lucht- of raketaanvallen.
75.000 kinderen in 3 provincies
In Ar-Raqqah hebben we 35.000 kinderen ingeënt, in Aleppo 37.000 kinderen en in Idlib bijna 2.000 kinderen. In Idlib zullen we een tweede vaccinatiecampagne uitvoeren in vluchtelingenkampen in het gebied en de omliggende dorpen. Daarbij verwachten we 10.000 tot 30.000 kinderen in te enten, al is de grootte van de doelgroep lastig in te schatten vanwege een continue komen en gaan van mensen die op de vlucht zijn voor geweld.
Hard nodig
Zonder tijdige behandeling kunnen kinderen met mazelen ernstige, mogelijk levensbedreigende complicaties krijgen. Mazelen maakt kinderen bovendien kwetsbaarder voor andere ziekten en aandoeningen. ‘Oorlog zorgt er vaak voor mensen geen toegang tot basisgezondheidszorg hebben op de momenten waarop dat het hardst nodig is,’ zegt Teresa Sancristóval, noodhulpmanager van Artsen zonder Grenzen. ‘Maar vaccinaties en basisgezondheidszorg zijn net zo nodig als oorlogschirurgie. Wij richten ons daarom ook op kwetsbare groepen mensen: kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met chronische ziekten.’
Artsen Zonder Grenzen werkt op vijf plaatsen in Syrië, in gebieden die onder controle staan van oppositiegroepen. Ondanks herhaalde verzoeken hebben we nog geen toestemming van de Syrische regering om in het land te werken. Artsen Zonder Grenzen geeft ook medische en psychosociale zorg aan Syrische vluchtelingen in buurlanden Libanon, Jordanië, Irak en Turkije.