Sociale media

  • NL
Open the menu

Libië: teams verzorgen gewonden uit Sirte en Bani Walid


Artsen Zonder Grenzen probeert met haar hulpverlening naar enclaves aan het front te brengen. Teams in Misrata verzorgen patiënten uit de gebieden rond Bani Walid en Sirte. Maar de echte gevechtszone is te gevaarlijk voor onze teams.

In de steden Bani Walid en Sirte, respectievelijk ten westen en ten oosten van Misrata, wordt nog steeds hevig gevochten. In Misrata wordt een stijgend aantal patiënten uit deze steden verzorgd. Want hoewel Misrata op 250 km van Sirte ligt, is het toch de dichtstbij gelegen stad met de nodige medische diensten.

In medische hulpposten vlakbij de frontlijn krijgen gewonden de eerste zorgen toegediend. Zwaargewonden worden er gestabiliseerd. De hulppost van Al Hicha kreeg op de eerste dag dat ze open was (15 september) al 65 patiënten met schotwonden. Dankzij een ambulancedienst kunnen gewonden dan snel naar Misrata gebracht worden.

In het ziekenhuis van Kasr Ahmed in Misrata heeft Artsen Zonder Grenzen een operatiekwartier opgezet om chirurgische spoedgevallen te kunnen behandelen. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt de Libische team met geneesmiddelen en medisch en logistiek materiaal, waaronder speciale medicatie en kits en om zwangere vrouwen op een veilige manier te laten bevallen in gevaarlijke zones.

Artsen Zonder Grenzen probeert ook in Sirte en Bani Walid zelf te werken. De bevolking in Sirte heeft geen toegang meer tot water, electriciteit of gas. Voorlopig kunnen we omwille van de onveiligheid echter niet in deze steden werken. We hebben alleen nog maar een schenking van geneesmiddelen kunnen organiseren.

Artsen Zonder Grenzen volgt de situatie nauw verder op. Teams in Misrata blijven mentale gezondheidszorg verlenen en verzorgen ook gevangenen. Ook in andere stdeen, waar niet meer gevochten wordt, zetten we onze hulpverlening verder: in Yefren, Zintan en Tripoli.