Sociale media

  • NL
Open the menu

Libië : medische hulpverlening blijft een uitdaging


De spanning in het oosten van Libië blijft toenemen, met steeds meer medische behoeften tot gevolg. Terwijl de stad Benghazi nu al meer dan een jaar het decor is van gewapende conflicten, zijn er drie weken geleden ook gevechten losgebarsten in Derna, in de regio die in handen is van Islamitische Staat. Door het geweld wordt het gezondheidssysteem ondermijnd en slaat de bevolking op de vlucht, vooral in Benghazi.

© MSF
© MSF


Schenkingen aan de ziekenhuizen van Benghazi

Een team van Artsen Zonder Grenzen, dat sinds twee maanden werkt vanuit El Bayda, in het oosten van Libië, biedt sinds midden juni steun aan ziekenhuizen. Er zijn zeven ziekenhuizen in Benghazi, waarvan er maar drie grote operationeel zijn. Eén daarvan – het Al Jalah-ziekenhuis – kreeg van Artsen Zonder Grenzen 100 chirurgische kits. Door de toestroom aan gewonden was de voorraad van het ziekenhuis immers uitgeput. Daarnaast schonken we ook geneesmiddelen aan een psychiatrisch ziekenhuis van de stad en aan een algemeen ziekenhuis tussen Benghazi en El Bayda.

"Het was bijzonder moeilijk om alle geneesmiddelen en het medisch materieel te vervoeren," aldus Dr. Anne-Marie Pegg, landverantwoordelijke in Libië. "Het is immers een hele uitdaging om een vrachtvliegtuig te vinden dat naar Libië wil vliegen. Bovendien is het wegtransport buitengewoon gevaarlijk omwille van de onveilige situatie," besluit ze.

Een verdeeld land

Meer dan vier jaar na de val van kolonel Kadhafi is Libië verdeeld in twee kampen, elk met een eigen regering. De ene zit in Tripoli, in het westen van het land, de andere zit in het oostelijk gelegen Tobroek. Bovendien wordt het land doorkruist door tal van breuklijnen waar Islamitische Staat (IS) steeds meer de macht grijpt. De gewapende confrontaties tussen de troepen van IS rond Derna, hun bolwerk in het oosten, de islamitische facties en het regeringsleger van Tobroek worden sinds kort almaar intenser.

Om de gewonden in de buurt van Derna te kunnen behandelen, zorgde het team van Artsen Zonder Grenzen ervoor meer spoedgevallen te kunnen behandelen, en voor extra bedden in het gezondheidscentrum van Al Qubah, dicht bij de frontlijn.

Nog door de gevechten in het gebied hebben heel wat ontheemden hun toevlucht gezocht in Al Qubah. Het aantal inwoners is er gestegen van 60.000 naar 100.000. De druk op het gezondheidssysteem, dat door de verdeling van het land al met moeilijkheden kampt, neemt steeds meer toe. In het oosten zijn ziekenhuizen en poliklinieken afhankelijk van het ministerie van Volksgezondheid van de regering van Tobroek. Alleen is die amper één jaar geleden aangesteld en heeft ze niet genoeg middelen.