Sociale media

  • NL
Open the menu

Libië: AZG versterkt teams om slachtoffers van geweld te verzorgen


Vrijdag stak het eerste team van Artsen Zonder Grenzen de Egyptisch-Libische over en bereikte de oostelijke stad Benghazi. De voorbije drie dagen heeft dat team de situatie in de ziekenhuizen Al-Jalaa, Al-Hawari en het Benghazi Medisch Centrum kunnen bekijken.

In deze ziekenhuizen werden tussen 17 en 21 februari 1.800 gewonden verzorgd. Elk ziekenhuis is goed toegerust en kon de toestroom van gewonden aan. Er dreigen echter tekorten aan medisch materiaal en medicijnen. Het team van Artsen Zonder Grenzen voorzag de ziekenhuizen daarom van verband, hechtdraad, medicatie voor anaesthesie en externe fixatoren. Artsen Zonder Grenzen bracht acht ton medisch materiaal naar Benghazi. Nog eens twaalf ton is op dit moment op weg van Egypte naar Libië.

Verder leidt het team het Libische medisch personeel op in het omgaan met grote hoeveelheden gewonden, om voorbereid te zijn op nieuw geweld. Het team in Benghazi bestaat uit acht personen, waarvan drie met een medisch profiel. Vandaag nog zullen een orthopedisch chirurg, een anaesthesist en een chirurgisch verpleegkundige zich bij hen voegen, om de nood aan chirurgie in het ziekenhuis Al-Jalaa na te gaan.

Verschillende patiënten in dit traumacentrum met 400 bedden hebben wellicht tweedelijnschirurgie nodig. Aan de westelijke kant van het land bevindt zich een team van Artsen Zonder Grenzen aan de Tunesisch-Libische grens, die gesloten is. Het team staat klaar om slachtoffers van geweld te helpen in Libië. In het weekend is er een lading met vier ton chirurgisch materiaal aangekomen in Tunis, die naar de grens wordt doorgestuurd. De voorbije dagen zijn ook duizenden gastarbeiders naar Tunesië gevlucht. Het team bekijkt ook hun situatie, samen met andere actoren. Het team kan indien nodig ook medische hulp bieden aan de vele vluchtelingen en zal de komende dagen versterkt worden met extra medisch personeel.