Sociale media

  • NL
Open the menu

Libië: AZG evacueert uit Zintan


Na herhaaldelijke bombardementen heeft AZG vandaag het team uit Zintan, een stad in West-Libië, geëvacueerd. 'De laatste dagen werd het stadscentrum steevast elke middag beschoten. Een aantal raketten zijn op slechts 100 tot 200 meter afstand van het ziekenhuis ingeslagen,' vertelt Morten Rostrup, intensive care arts van Artsen Zonder Grenzen. Gelukkig zijn er geen ernstig gewonden gevallen.


Artsen Zonder Grenzen werkt sinds maart in Zintan. Het team van 5, onder wie een oorlogschirurg, een intensive care arts en 2 verpleegkundigen, heeft de laatste 4 weken ondersteuning gegeven aan het plaatselijke ziekenhuis. Zij hielpen met de opvang van de gewondenstroom als gevolg van de gevechten tussen pro-Kadhafi troepen en de opstandelingen in de Nafusa-bergen. Sinds 30 april zijn er 120 oorlogsgewonden opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast voorziet Artsen Zonder Grenzen de staf van medicijnen, medische voorraden en training.

Evacuatie Artsen Zonder Grenzen

Het Artsen Zonder Grenzen-team had niet alleen de afgelopen dagen te maken met regelmatige bombardementen, ook in begin april werd de stad hevig beschoten. Arts Morten Rostrup: 'De veiligheidssituatie in het ziekenhuis is met de recente aanvallen nu echter onacceptabel, we kunnen er niet langer werken.' Artsen Zonder Grenzen heeft het team daarom geëvacueerd. Artsen Zonder Grenzen is van plan de hulpactiviteiten te hervatten zodra de situatie dit toelaat. Het ziekenhuis blijft nog steeds operationeel, Artsen Zonder Grenzen voorziet de staf van medische voorraden.

Libische vluchtelingen

Volgens berichten zijn vele inwoners Zintan ontvlucht en zijn hele families de grens met Tunesië bij Dehiba overgestoken. Sinds begin april zijn meer dan 50.000 Libiërs het conflict ontvlucht, zij bevinden zich langs de grens met Tunesië. Tataouine, een stad met normaliter 60.000 inwoners, heeft meer dan 30.000 vluchtelingen uit Libië opgenomen. Artsen Zonder Grenzen biedt medische en psychosociale zorg aan de vluchtelingen en ondersteunt lokale gezondheidsvoorzieningen. Artsen Zonder Grenzen vraagt de strijdende partijen de veiligheid van medische voorzieningen, staf en transport te respecteren.