Sociale media

  • NL
Open the menu

Libië: AZG bouwt netwerk uit voor psychologische hulp


Artsen Zonder Grenzen heeft in de Libische stad Misrata een netwerk van 30 lokale psychologen opgezet als onderdeel van haar medische hulpprogramma. Al meer dan vier maand wordt in en rond Misrata hevig gevochten.

© Eddy McCall/MSF. Libye, 2011.
Un collaborateur MSF assure la formation de psychologues libyens à Misrata. © Eddy McCall/MSF. Libye, 2011.

De psychologische hulpverlening stond op een laag pitje in Libië. Het land had al veertig jaar geen oorlog meer gekend. Er waren nauwelijks psychiaters en psychologie was een ondergewaardeerd aspect van de gezondheidszorg. Daarom heeft Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten toegespitst op het uitbouwen van een netwerk van lokale psychologen.

“Voor de oorlog bestond er hier alleen psychologische hulp voor kinderen, en dan nog alleen voor aandoeningen zoals het syndroom van Down of autisme,” zegt Elias Abi-Aad, psycholoog voor Artsen Zonder Grenzen. “Er was geen ervaring met normale klinische psychologie, laat staan met trauma’s veroorzaakt door oorlogsgeweld.”

Artsen Zonder Grenzen gaf lokale psychologen daarom opleidingen in basistherapieën en deelde haar decennialange ervaringen met het werken in oorlogsgebieden.

De meeste patiënten worden behandeld voor angsten, depressies, posttraumatische reacties, psychosomatische klachten en gedragsstoornissen. Die aandoeningen worden veroorzaakt door het verlies van familie en vrienden, de voortdurende bombardementen, het vluchten en zware fysieke verwondingen.

“De voorbije maanden hebben mensen psychosomatische symptomen gekregen, zelfs als ze eigenlijk niet gewond waren,” zegt Fatima Alaylech, een Libische psychologe. “Dat zien we normaal pas vijf tot zes maand na de traumatische ervaring. Hier hebben we nu al te maken met depressies, angstaanvallen en verschillende neuroses bij kinderen, zoals bedplassen en agressief gedrag.”

“Een moeder hoorde me spreken met de pediater over bepaalde criteria om kinderen door te verwijzen. Ze kwam naar mij en zei dat ze dacht dat haar kind aan die criteria voldeed,” zegt Elias Abi-Aad. “Haar kind leed aan acute maagpijn en de dokter vond er geen oorzaak voor. Het bleek psychosomatisch te zijn. We behandelden het kind en het stelt het nu beter en lijdt geen pijn meer.”

Sinds begin juni heeft het netwerk zo’n 200 patiënten behandeld. Artsen Zonder Grenzen wil het programma verderzetten en nog verder uitbreiden.

“We hebben nu een lokale partner met duidelijke doelstellingen en een sterke motivatie. Artsen Zonder Grenzen helpt hen verder ervaring, opleiding, werkinstrumenten en, bovenal, geloofwaardigheid op lange termijn bij de bevolking. Onze steun is cruciaal voor zowel de uitbreiding als de duurzaamheid van dit programma,” aldus Elias Abi-Aad.

Artsen Zonder Grenzen werkt in Libië sinds 25 februari 2011 en verleent hulp in verschillende steden en ook in kampen langs de Libisch-Tunesische grens. Daarnaast blijft Artsen Zonder Grenzen ook proberen om op andere plaatsen, waaronder de hoofdstadTripoli, aan de slag te gaan.Omhaar onafhankelijkheid te garanderen gebruikt Artsen Zonder Grenzen uitsluitend private financiering voor haar projecten in Libië.