Sociale media

Open the menu

Kangoeroezorg in Kabul

In Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, krijgen pasgeboren baby’s met gezondheidsproblemen bijzondere hulp: kangoeroezorg.

Te vroeg geboren worden en een te laag geboortegewicht: wereldwijd de grootste gevaren voor pasgeboren baby’s. Zo ook in Afghanistan, waar op elke duizend bevallingen 36 baby’s sterven.* Om die reden opende Artsen zonder Grenzen in 2015 een kraamafdeling in het Dasht-e-Barchi-ziekenhuis in Kabul: voor hele kleine baby’s die speciale zorg nodig hebben.

‘LOW-TECH’

De zorg op de kraamafdeling richt zich vooral op hulp aan zieke baby’s en het voorkomen van gezondheidscomplicaties. Iets dat voor allebei goed helpt: kangoeroezorg. Bij deze vorm van huid-op-huidzorg wordt het kindje stevig tegen de blote borst van de moeder gewikkeld. Zo blijft het kindje warm, beschermd tegen infecties en is het makkelijk om regelmatig borstvoeding te geven. Er is bewezen dat langdurige kangoeroezorg kindersterfte kan voorkomen. Het is niet voor niets dat deze ‘low-tech’ vorm van zorg overal ter wereld wordt aangemoedigd.

Een verloskundige in het Dasht-e-Barchi-ziekenhuis in Kabul, Afghanistan, helpt een moeder bij geven van kangoeroezorg aan haar pasgeboren kind.
Een verloskundige in het Dasht-e-Barchi-ziekenhuis in Kabul, Afghanistan, helpt een moeder bij geven van kangoeroezorg aan haar pasgeboren kind.

‘WARMTE VAN DE MOEDER’

Het team van Artsen zonder Grenzen in Kabul zorgde er dan ook voor dat het onderdeel werd van de standaardhulp in het Dasht-e-Barchi-ziekenhuis. Bovendien is het in Afghanistan geen ongewoon gebruik voor moeders met pasgeboren baby’s. Er is zelfs een uitdrukking voor in het Dari, de meestgesproken taal in het land: ‘baby laten groeien met de warmte van de moeder’.

COMFORT EN PRIVACY

Voor huid-op-huidzorg is een veilige, comfortabele omgeving nodig – want juist gêne en ongemak zijn vaak belemmeringen voor nieuwe moeders om deze zorg te geven. In het ziekenhuis is daarom een aparte, kleine kamer ingericht die volledig gericht is op het bieden van comfort en privacy. Het vormt zo een welkome ruimte voor moeders en hun kleintjes.

De moeders die hun kinderen kangoeroezorg gaven, worden de grootste ambassadeurs voor deze zorg naar nieuwe moeders.
De moeders die hun kinderen kangoeroezorg gaven, worden de grootste ambassadeurs voor deze zorg naar nieuwe moeders.

AMBASSADEURS

De artsen in het ziekenhuis schrijven deze bijzondere zorg allemaal voor. De verpleegkundigen zorgen ervoor dat de moeders hierbij op hun gemak worden gesteld. Het succes liegt er niet om. Veel nieuwe moeders die hun pasgeboren baby’s kangoeroezorg gaven, zijn nu onze grootste ambassadeurs als het gaat om andere moeders ervan overtuigen dit ook te doen.

NAUWE BAND

De kangoeroezorg heeft grote medische én niet-medische voordelen. Een moeder die kangoeroezorg geeft, krijgt namelijk heel snel een nauwe band maar haar kind – hun cruciale rol als zorgverlener voor hun baby wordt versterkt. Dat is verschrikkelijk belangrijk, zeker voor moeders die aan zichzelf twijfelden na een moeilijke, premature bevalling.

 

* Bron: UNICEF, 2015.