Sociale media

  • NL
Open the menu

Jemen: Minstens vier doden en tien gewonden bij raketaanval op ziekenhuis

Zondagochtend is het door Artsen Zonder Grenzen ondersteunde Shiara-ziekenhuis in het district Razeh in Noord-Jemen geraakt bij een raketaanval. Bij de aanval vielen ten minste vier doden en raakten minstens tien mensen gewond. Onder de gewonden zijn drie medewerkers van Artsen zonder Grenzen; twee ervan zijn in kritieke toestand.

Op 15 oktober werd het ziekenhuis van AZG in Haydan al gebombardeerd. ©AZG
Op 15 oktober werd het ziekenhuis van AZG in Haydan al gebombardeerd. ©AZG

Artsen Zonder Grenzen kan nog niets zeggen over de toedracht van de aanval, maar signaleerde wel vliegtuigen in de lucht boven het ziekenhuis rond die tijd. Naast de raket die het ziekenhuis raakte, sloeg er ook raket in nabij het ziekenhuis. Het aantal slachtoffers kan hoger zijn, aangezien er mensen onder het puin kunnen liggen. Medewerkers en patiënten zijn geëvacueerd; de patiënten worden overgebracht naar het Al Goumoury-ziekenhuis in Saada, waar Artsen Zonder Grenzen ook werkt.

LOCATIE ZIEKENHUIS BEKEND

‘Alle strijdende partijen, waaronder de door Saudi-Arabië geleide coalitie, worden regelmatig op de hoogte gebracht van de GPS-coördinaten van onze medische locaties,’ zegt operationeel directeur Raquel Ayora. ‘Bovendien zijn we continu in gesprek over de ernst van de humanitaire situatie van de mensen die zitten gevangen zitten in dit conflict en de noodzaak van medische hulp.Elke partij die een luchtaanval kan uitvoeren of een raket kan afschieten, weet dat het Shiara-ziekenhuis een volledig functionerend ziekenhuis is waar acute medische hulp wordt verleend. De veiligheid van medische voorzieningen en medisch personeel moet gerespecteerd worden. Het bombarderen van een ziekenhuis is een schending van internationaal humanitair recht.’

In het district Razeh is het conflict bijzonder hevig. De bevolking heeft al tien maanden te lijden onder aanhoudende bombardementen en gevechten. Het Shiara-ziekenhuis werd ook al eens gebombardeerd voordat Artsen Zonder Grenzen het begon te ondersteunen. In het ziekenhuis wordt hulp aan gewonden, eerste hulp en kraamzorg gegeven.

DERDE KEER IN DRIE MAANDEN

De aanval op het Shiara-ziekenhuis is de derde keer in drie maanden dat een medische voorziening van Artsen Zonder Grenzen wordt getroffen. Op 27 oktober werd het Haydan-ziekenhuis vernietigd door een luchtaanval door de coalitie en op 3 december werd een kliniek in Taiz geraakt.

‘We veroordelen deze aanval, die een zorgwekkende patroon bevestigt van aanvallen op cruciale medische hulp, ten stelligste,’ zegt Ayora. ‘We zijn zeer kwaad, ook omdat een kwetsbare groep mensen nu wekenlang zonder medische hulp komt te zitten. Het zijn weer de burgers die het zwaarst getroffen worden door deze oorlog.’