Sociale media

  • NL
Open the menu

Jemen: Artsen zonder Grenzen behandelt gewonden na luchtaanvallen op Huth


Na luchtaanvallen op de plaats Huth, in het westen van Jemen, behandelden teams van Artsen zonder Grenzen tientallen gewonden in het Al-Salam ziekenhuis in Kahmer, ongeveer 35 kilometer van Huth. De patiënten werden vooral behandeld voor brandwonden en verwondingen door explosies en bomscherven.

©  MSF
© MSF


Zorgen om burgerbevolking

Na de aanvallen werden er 30 gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Eén patiënt overleed nog voordat het ziekenhuis bereikt werd. Onder de gewonden bevonden zich ook zeven mensen van één familie: één man, drie vrouwen en drie kinderen. ‘We maken ons ernstig zorgen om de gevaren die de burgers lopen bij dit conflict,’ zegt landencoördinator Marie-Elisabeth Ingres in Jemen. ‘We roepen de strijdende partijen op om de burgerbevolking te ontzien.’

Explosie in Aden

In de zuidelijke stad Aden heeft Artsen zonder Grenzen een chirurgisch project. Woensdag vond er een bomexplosie plaats nabij het project. Het ziekenhuis liep hierbij schade op. De aanwezige medewerkers en patiënten raakten niet gewond, maar liepen wel gevaar. ‘De neutraliteit van ziekenhuizen en medisch personeel moet gerespecteerd worden,’ stelt Ingres.

Bevoorrading

Deze week kwam een door Artsen zonder Grenzen gecharterd vrachtvliegtuig aan op de luchthaven in Sanaa. De 15 ton aan medische materialen aan boord zullen worden ingezet in onze ziekenhuizen en klinieken in heel het land. ‘De bevoorradingslijnen moeten open blijven, om meer hulp mogelijk te maken,’ zegt Ingres. ‘Toegang via land en lucht moet verbeterd worden om het transport van medisch personeel en medisch materiaal te verzekeren.’ Artsen zonder Grenzen zet zelf een bevoorradingsroute over zee op, van Djibouti naar Aden.

Artsen zonder Grenzen werkt in Jemen momenteel in de gouvernementen Sanaa, Aden, Ad-Dhale, Amran en Hajjah. Sinds 19 maart behandelden teams van Artsen zonder Grenzen al 850 gewonden.