Sociale media

  • NL
Open the menu

Jemen: 65 burgers gedood door luchtaanvallen TaizRuim 65 burgers zijn gedood in Jemen door luchtaanvallen van een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië in de zuidwestelijke provincie Taiz. Dat vertelt Salah Dongu'du, projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen.

Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Aden, Jemen. © Guillaume Binet
Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Aden, Jemen. © Guillaume Binet

Ruim 65 burgers zijn gedood door luchtaanvallen van een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië in de zuidwestelijke provincie Taiz, dat vertelt Salah Dongu'du, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Taiz. Artsen Zonder Grenzen biedt medische hulp in Taiz. “Van één familie hebben zelfs 17 mensen de dood gevonden. Wij roepen de strijdende partijen op te stoppen met gericht burgers, woonwijken, ziekenhuizen en ambulances aan te vallen en medische staf en humanitaire hulporganisaties in staat te stellen hulp te verlenen aan wie dat nodig heeft.”

 “De doden zijn gevallen toen de bommen insloegen: ze raakten mensen en hun huizen in het gebied. Overlevenden zoeken met hun blote handen in het puin in de hoop daaronder levenden, of hun doden, te vinden. Deze weekzijn er nog vele anderen verwond of gedood tijdens bombardementen, mortiervuur en gevechten in dichtbevolkte gebieden,” vervolgt Salah Dongu'du van Artsen Zonder Grenzen.

 “Van de 20 ziekenhuizen in Taiz, zijn er nog maar 7 die gewonden kunnen verzorgen - op een inwonertal van 600.000 mensen. Deze 7 ziekenhuizen zijn totaal overspoeld door gewonden en zijn door hun essentiële medicijnen heen. Tegelijkertijd weten we ook dat velen niet naar de ziekenhuizen kunnen komen door de hevige strijd. Medische teams kunnen zelf ook de ziekenhuizen niet bereiken omdat de hevige gevechten het te gevaarlijk maken om zich op de weg te begeven.”

“We horen van mensen dat 17 huizen zijn geraakt tijdens de meest recente luchtaanval en dat er vermoedelijk meer dan 65 mensen gedood zijn, van wie minstens 17 kinderen en 20 vrouwen. 23 gewonden werden naar een van de door Artsen Zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen gebracht dat nog open is.”

Mensen gaan dood in de straten

“De wetenschap dat er mensen doodgaan in de straten van Taiz en dat onze teams gewonden niet kunnen bereiken, is uitermate frustrerend. Artsen Zonder Grenzen probeert zoveel mogelijk verpleegkundigen en dokters van eerstehulpkits te voorzien zodat ze de mensen kunnen behandelen die niet naar een ziekenhuis kunnen. Maar het is niet genoeg. Het medische team in het Al Rawdah ziekenhuis doet wat het kan, maar er komen steeds meer mensen voor medische hulp en ze zitten zonder spullen die ze nodig hebben om hen te behandelen, zoals infusen en materialen om patiënten onder narcose te brengen.”

“Ruim 4.300 patiënten zijn sinds maart behandeld in de door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen in Taiz. 923 gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis sinds 18 augustus. Helaas zijn 133 van hen aan hun ernstige verwondingen bezweken. Sluipschutters en luchtaanvallen belemmeren velen om op zoek te gaan naar medische hulp. De afgelopen 2 weken wordt er nog sterker gevochten waardoor het enorm moeilijk is om medische voorraden naar de ziekenhuizen te krijgen. Als de strijdende partijen deze hevige luchtaanvallen en bombardementen blijven uitvoeren, zullen er nog meer mensen doodgaan.”