Irak: “Grootste noden in moeilijk toegankelijke en gevaarlijke gebieden ”
Door het nieuwe geweld in Irak tussen gewapende oppositiegroepen en het Iraakse leger zijn de voorbije maand honderdduizenden mensen de steden Mosul, Fallujah en Tikrit ontvlucht. Anderen zitten vast door onophoudelijke gevechten. De medische noden nemen toe en Artsen Zonder Grenzen voelt dat de hulp tekort schiet.
De voorbije weken ondersteunde Artsen Zonder Grenzen een aantal ziekenhuizen in Tikrit, Hawija en Heet met personeel, medisch materiaal en geneesmiddelen. Ondanks de moeilijke werkomstandigheden, blijven de spoed- en chirurgische diensten open voor wie het nodig heeft.
Uitzichtloze situatie
“De toewijding van de Iraakse staf in deze ziekenhuizen is indrukwekkend”, zegt Fabio Forgione, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Irak. “Dokters, verplegers en ondersteunend personeel blijven doorwerken. Maar het is een uitzichtloze situatie. Steeds meer mensen hebben dringend medische hulp nodig en de voorraden slinken. Er is een tekort aan geneesmiddelen en medische voorraden, een gebrek aan water en elektriciteit, en een hoge mate van onveiligheid.”
Lokale medische teams blijven ook basisdiensten leveren in een aantal ziekenhuizen in gebieden waar gevochten wordt. In de stad Heet bijvoorbeeld gaan de orthopedische en gynaecologische chirurgie gewoon door. Deze week werden ook moederzorg en zorg voor chronische ziektes heropgestart, met de steun van Artsen Zonder Grenzen. Zo’n 82.000 mensen kwamen in Heet terecht nadat ze het geweld in Fallujah ontvlucht waren. Onder hen bevinden zich ook dokters.
Zorg voor vluchtelingen
De teams van Artsen Zonder Grenzen behandelen tevens patiënten in vluchtelingenkampen, en mensen die vastzitten in gebieden waar de gevechten doorgaan, of die zich ophouden in ongebruikte gebouwen zoals scholen, kerken en moskeeën.
Andere teams trekken met mobiele hulpposten rond ten zuiden van Kirkuk, en in de regio’s tussen Dohuk en Ebril, waar de meeste vluchtelingen zich bevinden. Per team voeren ze zo’n 50 raadplegingen per dag uit, meestal voor kinderziekten zoals windpokken en diarree, of chronische ziektes zoals hoge bloeddruk en diabetes. Ze verzorgen ook zwangere vrouwen.
Alle hulp schiet tekort
De belangrijkste uitdaging voor Artsen Zonder Grenzen is de veiligheidssituatie. “Het is voor humanitaire organisaties op dit ogenblik bijzonder moeilijk om hulp te bieden”, aldus Forgione. “De grootste noden bevinden zich vandaag in gebieden die moeilijk te bereiken zijn, en gevaarlijk. We weten alleen dat de gezondheid van de vluchtelingen en de mensen die nergens heen kunnen, er blijft op achteruit gaan. En dat de geboden hulp tekortschiet.”
Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 2006 in Irak. Om haar onafhankelijkheid te bewaren aanvaardt Artsen zonder Grenzen geen enkele hulp van regeringen, religieuze groepen of internationale agentschappen voor haar programma’s in Irak en doet ze enkel beroep op privé-giften van het grote publiek wereldwijd. Op dit ogenblik werken 300 medewerkers voor Artsen Zonder Grenzen in Irak.