Sociale media

  • NL
Open the menu

Alarmerend: steeds meer kritieke CoVID-19-patiënten in Irak

In Irak heeft de COVID-19-pandemie een alarmerend niveau bereikt. Het land meldt momenteel bijna 4.000 nieuwe gevallen per dag en ongeveer 500 doden per week. In de afgelopen maand zijn meer dan 100.000 gevallen vastgesteld. De hoofdstad van Irak, Bagdad, is het zwaarst getroffen, met bijna een derde van alle gemelde gevallen in het land.

Onze teams zijn beginnen werken in het ziekenhuis van Al-Kindy in Bagdad gaan werken om de respons van de lokale autoriteiten te ondersteunen. Het ziekenhuis vangt kritische COVID-19-patiënten op: de afdeling telt 52 bedden, die momenteel allemaal bezet zijn. Gezien het grote aantal patiënten, gaan we nu een nieuwe COVID-19-afdeling openen in Al-Kindy.

Een kritieke COVID-19-patiënt op de beademingsafdeling in het ziekenhuis van Al-Kindy
Een kritieke COVID-19-patiënt op de beademingsafdeling in het ziekenhuis van Al-Kindy. De afdeling heeft 52 bedden en is constant volzet. © AZG, september 2020

"Elk moment van de dag zien we meer en meer ernstige COVID-19-patiënten in Bagdad", legt dokter Pedro Serrano Guajardo uit, specialist op de intensive care.  "Veel patiënten blijven 15 tot 20 dagen op de afdeling om behandeld te worden, wat betekent dat nieuwe patiënten soms twee, misschien drie dagen op de wachtlijst staan, totdat ze de ademhalingsbehandeling kunnen krijgen die ze nodig hebben. Tegen de tijd dat er een bed vrijkomt, zijn de patiënten er echt slecht aan toe. Het is echt schrijnend om te zien hoe deze mensen op een bed wachten.”

De wachtlijsten en het gebrek aan bedcapaciteit zijn niet de enige problemen in Bagdad. "Sommige mensen schatten de ernst van de situatie niet goed in en nemen geen preventieve maatregelen. Ze wachten ook te lang om naar het ziekenhuis te komen om zich te laten behandelen. We krijgen patiënten binnen in acute ademnood. Het is erg moeilijk om ze te behandelen eens ze dat punt hebben bereikt", vervolgt dokter Guajardo. 

Ook de Iraakse gezondheidswerkers zijn zwaar getroffen, met bijna 15.000 gevallen sinds het begin van de uitbraak. Dit komt bovenop het bestaand personeelstekort in verschillende ziekenhuizen in Bagdad, wat de kritieke situatie nog verergert. 

"We proberen ons best te doen om de inspanningen van de Iraakse gezondheidsautoriteiten om het virus in Bagdad aan te pakken te ondersteunen, ook al is onze capaciteit beperkt. Zelfs met het hoge aantal patiënten dat we op dit moment zien, weten we niet zeker waar we ons op de curve van de epidemie bevinden. Maar wat we zien is zeer verontrustend", springt landcoördinator Gwenola Francoi haar collega bij.

"Het is heel stresserend om een patiënt bijna te zien sterven, terwijl je weet dat je geen beschikbaar zuurstoftoestel voor hen beschikbaar hebt", zegt dokter Guajardo, "Als je ze van minuut tot minuut ziet verzwakken, is dat frustrerend. Zeker omdat ik weet dat als mensen de maatregelen in acht zouden nemen om zichzelf te of vroeger naar het ziekenhuis waren gekomen, de situatie helemaal anders had kunnen zijn."