Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen start medische activiteiten op aan de grens tussen Irak en Syrië

Terwijl mensen het noordoosten van Syrië blijven ontvluchten naar Irak, startte Artsen Zonder Grenzen op zaterdag 19 oktober met medische activiteiten op één opvanglocatie langs de grens met Syrië. We beoordeelden ook de behoeften aan geestelijke gezondheid in één kamp in de regio Koerdistan in Irak.

“Onmiddellijk nadat de gevechten in het noordoosten van Syrië zijn begonnen, hebben we snel de situatie op verschillende locaties beoordeeld, waaronder opvangplaatsen aan de Iraaks-Syrische grens en kampen waarvan we vernamen dat er vluchtelingen zouden worden opgevangen”, zegt Marius Martinelli, projectmanager voor Artsen Zonder Grenzen. We evalueren de infrastructuur op deze locaties, kijken naar de beschikbare diensten en coördineren samen met andere actoren en autoriteiten om zo snel mogelijk de meest relevante activiteiten voor de mensen die aankomen te bepalen en uit te voeren.”

In een mobiele kliniek in het stadje Khaleh verwijzen we mensen door naar het kamp in Bardarash
In een mobiele kliniek in het stadje Khaleh  geven we eerste zorgen en verwijzen we mensen door naar het kamp in Bardarash. © Hassan Kamal Al-Deen, oktober 2019.

Twee mobiele klinieken

Op één opvangplaats hebben onze teams hebben nu twee mobiele klinieken voor eerstelijnsgezondheidszorg, psychologische eerste hulp en de screening van de voedingsstatus van de mensen die toekomen opgezet. We evalueren momenteel ook de behoeften voor geestelijke gezondheid in het kamp van Bardarash. Ondertussen bereiden we ons voor op een stijging van het aantal aankomsten.

"In de opvangplaats waar we werken, kwamen mensen aan in een relatief aanvaardbare gezondheid. Tot nu toe hebben we nog geen oorlogsgewonden vastgesteld en over het algemeen was de voedingsstatus zowel bij kinderen als volwassenen goed”, gaat Martinelli verder. “We constateren relatief kleine gezondheidsproblemen, die meestal te maken hebben met de lange reizen die mensen te voet maken. Dat zijn vooral huidproblemen, infecties van de luchtwegen, lichte diarree en algemene lichaamspijn. De meeste mensen die op de eerste dag door ons team voor geestelijke gezondheid werden gescreend, vertoonden tekenen van depressie en angst".

kamp in bardarash weer geopend

Indicatief voor de eindeloze golven van ontheemding in deze regio, is het kamp in Bardarash, waar we net begonnen zijn met werken en dat oorspronkelijk geopend is voor mensen die de IS-groep in Mosul ontvluchtten in 2014. Het kamp werd in 2018 gesloten omdat de bewoners van het kamp terug konden naar de relatief rustige Mosul. Vorige week werd dit kamp in Bardarash dus weer geopend, dit keer om mensen uit Syrië te ontvangen.

Sinds het begin van het conflict zijn meer dan 5.300 mensen de grens tussen Syrië en Irak overgestoken, met meer dan 500 nieuwkomers per dag gedurende de laatste zes dagen. De meesten van hen kwamen uit Ras-Al-Ayn en Qamishli.