Sociale media

Open the menu

Idlib, Syrië: 15 gewonden en 2 doden na een luchtaanval

Afgelopen zaterdag 11 december 2021 werden 15 mensen gewond na een luchtaanval in het gouvernement Idlib, in het noordwesten van Syrië. Zij werden allen naar een ziekenhuis gebracht dat mee beheerd wordt door onze teams. Twee gewonden stierven op weg naar het ziekenhuis.

11 kinderen gewond, jongste amper twee jaar oud

Onder de gewonden waren maar liefst 11 kinderen jonger dan 14 jaar. Het jongste was amper 2 jaar oud. Eén kind van vier kwam binnen in zeer kritieke toestand, met granaatscherven over het hele lichaam. "Ons medisch team slaagde erin haar te stabiliseren, maar het was nog steeds erg schokkend om haar verwondingen te zien. De anderen hadden lichte tot matige verwondingen", getuigt onze dokter anoniem.

Niet de eerste keer dat er massaal slachtoffers vallen

"Dit is niet de eerste keer dat we een massale toestroom van slachtoffers opvangen", gaat onze dokter verder. "Maar het is ongebruikelijk om zoveel kinderen te zien. Het is schrijnend om te zien dat die kinderen in hun korte leven niets anders dan conflict hebben gekend. En nu zelf nog eens slachtoffer worden ook.”

Nog steeds luchtaanvallen in Noordwest-Syrië, ondanks staakt-het-vuren

De situatie in Noordwest-Syrië blijft extreem onstabiel. Onze teams blijven reageren op medische noodsituaties zoals luchtaanvallen of uitbraken van ziektes. Ondanks het staakt-het-vuren van maart 2020, gaan luchtaanvallen en beschietingen regelmatig door. Een massale toestroom van gewonden zoals afgelopen zaterdag illustreert alleen maar dat de behoefte aan levensreddende zorg zeer groot blijft.