Humanitaire crisis in Soedan: AZG wilt humanitaire hulp opschalen
Het conflict in Soedan is nu meer dan 3 maanden bezig. Er zijn enorm veel gewonden en miljoenen mensen raakten ontheemd. Het reeds delicate gezondheidssysteem is nog meer aangetast, wat de toegang tot noodzakelijke (basis)gezondheidszorg des te moeilijker. Artsen Zonder Grenzen is momenteel werkzaam in 11 staten en wilt de humanitaire hulp dringend opschalen.
Duizenden mensen zijn gewond door geweld
Het zware geweld, vooral in Khartoem en Darfur, heeft duizenden mensen gedood en verwond. Onze teams ter plaatse zien grote aantallen oorlogswonde patiënten waaronder mensen die gewond zijn geraakt door explosies en kogels.
AZG-chirurgen opereren oorlogsgewonden in 2 ziekenhuizen in Khartoem dit zijn trouwens de enige twee ziekenhuizen die nog open zijn in het hele zuiden van Khartoem. Daarnaast voert AZG ook operaties voor oorlogsgewonden uit in een ziekenhuis in El Fasher, Noord-Darfur. We ondersteunen ook andere faciliteiten die traumazorg bieden in Omdurman, ten noordwesten van Khartoem.
In de buurt van de frontlinies kunnen de weinige overgebleven functionele gezondheidszorgvoorzieningen overbelast raken wanneer de gevechten het hevigst zijn. De onveiligheid veroorzaakt toegangsproblemen en kan leiden tot personeels- en voorradentekorten. Hierdoor is het soms te moeilijk voor gezondheidswerkers om de voorzieningen te bereiken.
Miljoenen mensen raakten ontheemd
Er zijn miljoenen ontheemden in Soedan en de buurlanden en door het aanhoudende geweld worden dat er elke dag meer en meer. Bovendien waren er voor het huidige conflict al grote aantallen ontheemden in Soedan. De voorzieningen waren toen vaak overbelast en de situatie is nu gewoon nog slechter.
Veel kampen zijn overvol en de humanitaire gezondheidssituatie is nijpend. Er is enorme behoefte aan gezondheidszorg, schoon water en sanitaire voorzieningen, onderdak en voedsel. Ontheemden hebben weinig mogelijkheden om voor zichzelf of hun gezin te zorgen en zijn daarom afhankelijk van hulp van anderen om aan genoeg voedsel te komen. Sommigen krijgen voedsel van vluchtelingen en familieleden die vóór de escalatie van het huidige conflict al in de kampen woonden.
Wat zorgwekkend is aan de situatie is het feit dat de overbevolkte omstandigheden het risico op het uitbreken van ziekten vergroot. In de staat Witte Nijl behandelt Artsen Zonder Grenzen veel patiënten met vermoedelijke complicaties van mazelen en dit zijn voornamelijk kinderen jonger dan 5 jaar. Samen met het Ministerie van Gezondheid hebben we een beperkte vaccinatiecampagne gehouden voor kinderen jonger dan 2 jaar, maar de situatie blijft alarmerend. Onze teams behandelen in de staat Blauwe Nijl en over de grens in Renk, Zuid-Soedan ook patiënten die vermoedelijk mazelen hebben.
Bovendien is het regenseizoen al begonnen en maken we ons zorgen over een toename van ziektes die door water worden overgebracht, zoals cholera, en de verspreiding van malaria, die endemisch is in het gebied.
Nu er steeds meer mensen aankomen, is het dringend nodig om de hulp uit te breiden en vaccinaties, voedingsondersteuning, onderdak, voedsel, toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen op te schalen.
Minder toegang tot gezondheidszorg voor niet-conflictgerelateerde aandoeningen
Het conflict heeft een toch al kwetsbaar gezondheidssysteem nog verder verzwakt, waardoor mensen minder goed behandeld kunnen worden voor allerlei gezondheidsproblemen. Er zijn bijvoorbeeld tekorten aan medicijnen voor chronische ziekten en er zijn te weinig functionerende faciliteiten waar zwangere vrouwen kunnen bevallen.
Hoewel AZG gezondheidszorg voor moeders biedt, inclusief verloskundige noodchirurgie, in twee ziekenhuizen in Soedan, één in Khartoem en één in El Fasher, Noord-Darfur, blijven de behoeften van de bevolking in het hele land immens.
Het reeds precaire gezondheidssysteem in Soedan
Het gezondheidssysteem bezwijkt onder het gewicht van de overweldigende behoeften. De druk op zorginstellingen en ziekenhuizen is groot en de meeste ziekenhuizen kampen met tekorten. Veel ziekenhuizen hebben ook schade opgelopen tijdens de gevechten en zijn overweldigd want ze hebben een tekort aan voorraden, personeel en elektriciteit.
Medisch personeel en vrijwilligers doen hun best in zeer moeilijke omstandigheden, maar er zijn meer voorraden en meer medisch personeel nodig om veilig te kunnen werken en aan de enorme behoeften te kunnen voldoen.
Op sommige plaatsen met de zwaarste gevechten kan het te gevaarlijk zijn voor patiënten en medisch personeel om de weinige faciliteiten die nog operationeel zijn te bereiken. Mensen stellen het zoeken naar gezondheidszorg uit, wat betekent dat ze in slechte toestand in ziekenhuizen aankomen.
Het gezondheidssysteem was al extreem kwetsbaar voor dit conflict, met hoge kinder- en moedersterftecijfers. Nu is het nog erger.
Hulp van Artsen Zonder Grenzen
Artsen Zonder Grenzen werkt in 11 staten in Soedan en beheert verschillende gezondheidszorgdiensten, waaronder traumazorg voor oorlogsgewonden, maternale en pediatrische zorg en behandeling van ondervoeding.
Daarnaast bieden we ook ondersteuning door o.a. personeel, medicijnen en andere essentiële benodigdheden voor gezondheidszorgfaciliteiten aan te leveren.
In het oosten en zuiden van Soedan, bieden we ondersteuning aan ontheemden d.m.v. gezondheidszorg, vaccinaties en water- en sanitaire voorzieningen te bieden.
Hoewel we in 11 staten operationeel zijn, zou Artsen Zonder Grenzen graag meer willen doen om aan de behoeften te voldoen. Onze pogingen om de activiteiten op te schalen worden helaas belemmerd doordat we niet de benodigde visa hebben gekregen om voldoende ervaren noodhulpmedewerkers in te zetten en teams in en uit Soedan te laten circuleren.