Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp voor slachtoffers militaire operatie op Westelijke Jordaanoever


Het Israëlische leger voert op dit moment een militaire operatie uit in de stad Hebron, op de Westelijke Jordaanoever. Eén arts, vijf psychologen en vijf sociale hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen staan de slachtoffers van het geweld bij.

© Chris Huby
© Chris Huby

“Onze patiënten zijn gewonden, familieleden van gewonden of doden, of mensen wier huis vernield of geplunderd werd,” zegt Juan Carlos Cano, algemeen coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Jeruzalem.

De militaire operatie is bedoeld om drie Israëlische kolonisten te vinden, die op 12 juni verdwenen. Er zijn controleposten in straten en op snelwegen, huiszoekingen, en de bewegingsvrijheid van de bewoners is drastisch ingeperkt. Dat heeft gevolgen voor scholen, bedrijven, en voor mensen die gezondheidszorg nodig hebben. Patiënten vertelden aan Artsen Zonder Grenzen dat er honden, traangas, en kleine explosieven om deuren te openen worden gebruikt bij de actie.

Sinds het begin van de operatie verleenden de teams van Artsen Zonder Grenzen eerste psychologische hulp aan 200 mensen. 645 mensen namen deel aan groepssessies. Kinderen zijn het kwetsbaarst en lopen het grootste risico om psychosomatische problemen te ontwikkelen. Artsen Zonder Grenzen gaf ook voedselpakketten aan families wier huis vernield werd.

Ook in het district Nablus is er een militaire operatie bezig. Artsen Zonder Grenzen is ook daar aanwezig en onderzoekt op welke manier er best hulp verleend kan worden.