Sociale media

  • NL
Open the menu

Hevige gevechten in Zuid-Sudan eisen ook leven hulpverleners Artsen Zonder Grenzen


Artsen Zonder Grenzen betreurt het verlies van 2 medewerkers uit Zuid-Sudan, die afgelopen week bij 2 aanvallen omkwamen. Logistiek medewerker Gawar Top Puoy werkte voor ons sinds 2009. Hij werd gedood bij een aanval op het dorp Wulu. James Gatluak Gatpieny was een gezondheidswerker die in 2011 bij ons in dienst kwam. Hij kwam om bij een aanval op het dorp Payak.

Medische hulp in Unity, Zuid-Sudan. © Nick Owen/AZG
Medische hulp in Unity, Zuid-Sudan. © Nick Owen/AZG


Hevig geweld

'Wij zijn diep geschokt en verdrietig over de dood van onze collega's,' verklaart Tara Newell, noodhulpmanager van Artsen Zonder Grenzen. 'Het geeft de volle hevigheid van het geweld aan waar mensen in Unity Staat onder lijden.' De dorpen Wulu en Payak liggen bij de plaats Leer, in de gewelddadige Unity Staat. De dood van de twee mannen is bevestigd; de precieze omstandigheden waarin ze omgekomen zijn is nog onduidelijk.

Hulp in de moerassen

Het oplaaiende geweld dwong Artsen Zonder Grenzen ertoe in mei alle internationale medewerkers uit het ziekenhuis in de plaats Leer te evacueren. De Zuid-Sudanese medewerkers, zoals Gawar Top Puoy en James Gatluak Gatpieny, trokken met hun families de omliggende moerassen in om aan de gevechten te ontkomen. Hoewel ze zelf op de vlucht waren, gingen ze in de moerassen door met hun werk: met rugzakken gevuld met medicijnen om burgers te behandelen en door mensen te vertellen over de mobiele klinieken die Artsen Zonder Grenzen in het gebied uitvoert.

Verstoken van medische zorg

Helaas heeft Artsen Zonder Grenzen geen nieuws over hoe het met een aantal van onze Zuid-Sudanese hulpverleners uit Leer gesteld is. Van één van hen weten we dat deze in het gezicht geschoten werd bij een aanval op het dorp Dablual eind juli. Het ziekenhuis in Leer was de enige voorziening waar rond de 200.000 mensen terecht konden voor specialistische zorg. Ook andere organisaties zijn met hun medische hulp in het zuidelijke deel van Unity Staat gestopt, wat betekent dat vele mensen helemaal geen toegang tot medische zorg hebben.

Mobiel team

Een mobiel team van Artsen Zonder Grenzen van 3 internationale hulpverleners trekken sinds een maand rond in het gebied om medische basiszorg te bieden terwijl de gevechten voortduren. Dat doen ze in een kliniekje in de stad Leer en ze trekken er te voet, met een vlot of kano erop uit. Zij behandelen mensen voor luchtweginfecties, diarree, malaria en ook verkrachting. Praktisch elke dag zien zij mensen die door oorlogsgeweld gewond zijn geraakt. De afgelopen maand 50 met schotwonden. Waaronder een meisje van 3 jaar oud met een kogel in haar been en een zichtbaar zwangere vrouw die in beide benen en haar hand was geraakt. Haar ongeboren kind overleefde de aanval niet.

Geweld tegen burgers moet stoppen

'Het is een wanhopige situatie: voortdurende gevechten, moordpartijen en seksueel geweld. Alle strijdende partijen in Unity Staat moeten stoppen met dit gerichte geweld tegen burgers. Mensen die huis en haard moeten verlaten om te vluchten zouden zich veilig op pad moeten kunnen begeven op hulp te zoeken, waar die ook wordt gegeven,' besluit noodhulpmanager Tara Newell van Artsen Zonder Grenzen.