Sociale media

  • NL
Open the menu

Het patent op sofosbuvir blijft behouden in Europa

protest in munchen aan het EOB voor de hoorzitting, patent Gilead op sofosbuvir

 

Artsen zonder Grenzen is zwaar ontgoocheld in de beslissing van het Europees Octrooibureau om het patent van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Gilead Sciences op het belangrijkste hepatitis C-medicijn sofosbuvir, te behouden.

Artsen Zonder Grenzen, Dokters van de Wereld, Just Treatment en verschillende organisaties uit 17 landen vochten al sinds maart 2017 de geldigheid van dat octrooi aan in een poging om generische versies van het geneesmiddel betaalbaar te kunnen aanbieden binnen Europa. Dat patent zou immers niet voldoen aan de vereisten om vanuit juridisch of wetenschappelijk perspectief een octrooieerbare uitvinding te zijn.

Gilead rekent in België maar liefst € 43.000 voor een 12 weken durende behandeling met sofosbuvir, dat de ruggengraat vormt in de genezing van hepatitis C. In landen als Myanmar, Cambodia, India, Pakistan, Mozambique, Oeganda en Kenia, waar dat patent niet bestaat, kan Artsen Zonder Grenzen dezelfde behandeling, met generische versies van sofosbuvir, aan hepatitis C-patiënten verlenen voor slechts € 75 per persoon. Door die buitensporige prijs zien vele Europese gezondheidsstelsels zich genoodzaakt om behandelingen met sofosbuvir te rantsoeneren. Dat heeft geleid tot een hevig debat over de prijszetting van gepatenteerde geneesmiddelen in Europa.

Misbruik van het octrooisysteem

Na de hoorzitting in München gisteren, heeft het Europees Octrooibureau het patent van Gilead op sofosbuvir geldig verklaard – nadat een aantal gecontesteerde argumenten uit het patent geschrapt werden. Deze beslissing stelt Gilead in staat om een patent te behouden op een farmaceutisch-inactieve component die in het lichaam verschijnt tijdens de synthese van sofosbuvir. Het resultaat is dat het monopolie van Gilead nog steeds in de weg staat van meer betaalbare, generieke versies in Europa.

"De beslissing van gisteren is een duidelijk voorbeeld van hoe multinationale farmaceutische bedrijven zoals Gilead het octrooisysteem misbruiken, zodat ze elke concurrentie kunnen uitsluiten en onbelemmerd buitensporige prijzen kunnen aanhouden”, stelt Gaelle Krikorian, verantwoordelijke voor het beleidswerk voor toegang tot geneesmiddelen van Artsen Zonder Grenzen. “We zullen in beroep gaan tegen de beslissing van gisteren, omdat we er rotsvast van overtuigd zijn dat het Europees Octrooibureau het patent had moeten intrekken.”

“Elk octrooi dat in Europa wordt verleend, heeft niet alleen gevolgen voor de toegang tot geneesmiddelen voor Europeanen, maar heeft ook gevolgen voor vele ontwikkelingslanden die niet over de middelen beschikken om een ​​zorgvuldig octrooionderzoek uit te voeren en in plaats daarvan de besluiten van het EOB volgen. Dit vraagt ​​om een ​​extreem nauwkeurig onderzoek van het EOB van elk mogelijk patent op geneesmiddelen", besluit Krikorian.