Sociale media

Open the menu

Ook longontstekingsvaccin van Pfizer goedkoper – maar niet voor iedereen

Artsen Zonder Grenzen is blij dat farmabedrijf Pfizer de prijs voor zijn longontstekingsvaccin voor kinderen in humanitaire noodsituaties laat zakken. Al zeven jaar was Artsen Zonder Grenzen in gesprek met Pfizer en GSK, de enige twee producenten van het vaccin, om een lagere prijs te vragen voor hulpoprganisaties. In september 2016 verlaagde GSK de prijs voor noodsituaties, en Pfizer volgt die beslissing nu.

In april overhandigde Artsen Zonder Grenzen 416.000 handtekeningen aan Pfizer, om een lagere prijs voor het vaccin te vragen. © Edwin Torres
In april overhandigde Artsen Zonder Grenzen 416.000 handtekeningen aan Pfizer, om een lagere prijs voor het vaccin te vragen. © Edwin Torres

Elk jaar sterven bijna een miljoen kinderen aan longontsteking. Kinderen in crisissitaties, zoals oorlogen, zijn extra kwetsbaar voor de ziekte. “Het is goed dat Pfizer eindelijk korting geeft op dit levensreddende vaccin,” zegt Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen. “Met de kortingen van Pfizer en GSK kunnen hulporganisaties kinderen beter beschermen tegen de dodelijke ziekte.”

Een derde van alle landen kan het vaccin niet gebruiken omwille van de hoge prijs. Dit jaar betaalde Artsen Zonder Grenzen zestig euro voor één dosis van het Pfizervaccin om kindvluchtelingen in Griekenland in te enten. Voor een volledige bescherming zijn drie doses nodig. 

Miljoenen kinderen in landen als Jordanië, Thailand en de Filipijnen blijven in de kou staan. In 2015 stelden alle 193 landen op de Wereldgezondheidsraad een resolutie die vroeg om lagere en transparantere prijzen voor vaccins. Volgens het rapport The Right Shot van Artsen Zonder Grenzen was een kind vaccineren in 2015 maar liefst 68 keer duurder dan in 2001. Het vaccin tegen longontsteking is goed voor bijna de helft van die prijs.

Pfizer heeft verklaard dat de prijsdaling specifiek geldt voor hulporganisaties. “Dit is een eerst goede stap,” zegt Joanne liu. “Maar nu moeten Pfizer en GSK de prijs ook verlagen voor de vele ontwikkelingslanden die het vaccin nog steeds niet kunnen betalen. Ook die kinderen verdienen bescherming tegen longontsteking."