Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: bestrijding van cholera schiet ernstig tekort


Door een gebrek aan geld en medisch materiaal krijgen veel cholerapatiënten in Haïti onvoldoende medische zorg. Dat concludeert Artsen zonder Grenzen na onderzoek in 4 Haïtiaanse departementen. Het gebrek aan goede medische zorg leidt tot onnodige sterfgevallen. Er is bovendien een groter risico op uitbraken tijdens het nakende regenseizoen. We roepen de Haïtiaanse overheid en internationale donoren op om nú actie te ondernemen om kwaliteitszorg mogelijk te maken.

Léogâne, 2012. © Emilie Régnier
Léogâne, 2012. © Emilie Régnier


Onacceptabel

Artsen Zonder Grenzen deed onderzoek in de departementen Artibonite, Nippes, Zuidoost en Noord. Het niveau van de zorg is er het afgelopen jaar flink afgenomen door geldtekort. ‘Een deel van het personeel in de cholerabehandelcentra krijgt al maanden niet betaald,’ zegt Mamady Traoré, medisch adjunct-coördinator van Artsen Zonder Grenzen. ‘Voorzieningen en instrumenten zijn slecht onderhouden en er is een constant tekort aan medisch materiaal. Daardoor worden essentiële hygiënevoorschriften, die nodig zijn om verspreiding te voorkomen, niet nageleefd. Patiënten krijgen soms zelfs geen behandeling of moeten ervoor betalen. Dat is onacceptabel.’

Tekortkomingen

Het aantal doden door cholera is in het departement Noord sinds eind 2012 toegenomen en in enkele behandelcentra is het sterftecijfer 4 keer hoger dan de aanvaardbare grens. Dit illustreert de tekortkomingen. Cholera is goed te behandelen als je er tijdig bij bent. In sommige gevallen zijn er echter maar 2 verpleegkundigen om 50 patiënten te behandelen. Dat is niet genoeg om kwaliteitszorg te kunnen geven.

Onmiddellijke noodactie nodig

In december 2012 deed de Verenigde Naties een oproep om 2,2 miljard euro op te halen voor een plan van het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid en Bevolking om cholera vóór 2023 uit te roeien. Dat geld is er nog niet en vele cholerapatiënten krijgen nu geen goede behandeling. ‘Cholera lijkt te worden gezien als een langetermijnprobleem terwijl de huidige situatie om onmiddellijke noodactie vraagt,’ zegt Duncan McLean, projectverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen.

Pieken tijdens regenseizoen

De cholerabehandelcentra zijn slecht voorbereid op het dreigende regenseizoen. In 2011 en 2012 leidde het regenseizoen tussen mei en november tot flinke pieken in het aantal cholerapatiënten. Artsen Zonder Grenzen deed wat ze kon om die uitbraken te bestrijden. ‘Preventie – door schoon drinkwater, goede sanitaire en hygiënische omstandigheden en vaccinaties – is uiteraard de oplossing op de lange termijn, maar er zijn nú middelen nodig om patiënten te behandelen en sterfgevallen te voorkomen,’ stelt Oliver Schulz, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Haïti. ‘De huidige cholerabehandelcentra moeten goed bemand zijn en van goed materiaal worden voorzien voor de start van het regenseizoen.’

Sinds de start van de cholera-uitbraak in Haïti in oktober 2010 heeft Artsen Zonder Grenzen bijna 200.000 patiënten behandeld. In de loop van 2011 droegen we behandelcentra buiten het aardbevingsgebied over aan de Haïtiaanse overheid na Haïtiaans personeel te hebben getraind en materiaal te hebben geleverd. Artsen Zonder Grenzen behandelt nog steeds cholerapatiënten in Port-au-Prince en Léogâne. In 2012 behandelden we 23.000 patiënten.