Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: AZG hervat activiteiten in ziekenhuis Port-au-Prince


AZG heeft vandaag haar noodprogramma hervat in het ziekenhuis Saint-François de Salle in het centrum van Port-au-Prince. Gezien de bijzonder onveilige situatie en de vele meldingen van moordpartijen en plunderingen in de straten van de hoofdstad kon het medisch team van AZG gisteren onmogelijk het ziekenhuis bereiken. Momenteel lijkt de situatie echter gestabiliseerd, en de AZG-artsen en verpleegsters zijn teruggekeerd naar de spoedgevallendienst van het ziekenhuis om er de oorlogsgewonden gratis te verzorgen.


Sinds de start van het programma vorige vrijdag heeft AZG ongeveer tien patiënten behandeld, allemaal burgers met vooral kogelwonden; twee van hen zijn ondertussen overleden. Gisterennamiddag en -avond moest de eerstelijnszorg voor oorlogsgewonden echter stopgezet worden omdat de situatie te onstabiel en te onveilig was voor het medisch personeel.

Vorige week waren er verschillende incidenten toen gewapende groepen ziekenhuizen binnendrongen en zowel het medisch personeel als de patiënten bang maakten en bedreigden. Daaruit bleek duidelijk dat de onpartijdigheid van de gezondheidsstructuren niet gerespecteerd wordt en dat alle patiënten dringend onbeperkte toegang moeten krijgen tot zorg. Inmiddels is de situatie gestabiliseerd en is het medisch personeel weer aan de slag. Toch blijft AZG de situatie op de voet volgen, om na te gaan of de straten veilig zijn en de gezondheidsstructuren veilig bereikbaar zijn.