Sociale media

  • NL
Open the menu

Groot ziekenhuis in Aleppo zet activiteiten stop na aanvallen


Een van de grootste ziekenhuizen in Aleppo schort al zijn activiteiten op na aanvallen op de stad. De afgelopen twee maanden raakten woonwijken en medische centra nog maar eens zwaar beschadigd tijdens bombardementen en luchtaanvallen. Artsen Zonder Grenzen (AZG) bevestigt de verslagen waarin gewag wordt gemaakt van medische structuren en een ambulancedienst die in de loop van de voorbije drie weken door raketten en bomvaten getroffen werden.

Sinds eind 2013 krijgt de stad Aleppo zware luchtbombardementen over zich heen. © AZG
Sinds eind 2013 krijgt de stad Aleppo zware luchtbombardementen over zich heen. © AZG

“We roepen de strijders andermaal op om respect te tonen voor burgers, medische infrastructuren en medisch personeel,” verklaarde Raquel Ayora, directrice van de operaties van AZG. “Deze nieuwe aanvallen op medische centra zijn onaanvaardbaar,” voegde ze er nog aan toe.

Het ziekenhuis van Al Sakhour werd vorige week minstens twee keer geraakt toen de stad twee dagen op rij werd gebombardeerd. Het was een van de twee ziekenhuizen in deze zone, waar naar schatting 400.000 mensen wonen. In het ziekenhuis werden levensnoodzakelijke ingrepen uitgevoerd. In maart alleen al kreeg het ziekenhuis 2.444 patiënten over de vloer en werden meer dan 300 traumatologische operaties uitgevoerd.

 “We roepen de strijders andermaal op om respect te tonen voor burgers, medische infrastructuren en medisch personeel”

Alle activiteiten, inclusief de traumatologische en chirurgische activiteiten, worden nu stopgezet. We weten nog niet of en wanneer het ziekenhuis zijn activiteiten zal hervatten. Het personeel maakt momenteel de balans op van de aanzienlijke schade aan verschillende delen van het gebouw. AZG zal alles in het werk stellen om zo veel mogelijk hulp te bieden zodra de noden in kaart zijn gebracht en de directie er zicht op heeft of het ziekenhuis de deuren al dan niet opnieuw zal kunnen openen. In juni 2014 moest de instelling de activiteiten ook al wekenlang stilleggen na aanvallen die het gebouw ernstig beschadigd hadden.

Het ziekenhuis is niet de enige getroffen zorgstructuur. Ook een medisch centrum werd belaagd en moest zijn activiteiten op 17 april stopzetten. Vier dagen eerder werd bij een luchtaanval een rijdende ambulance getroffen. De chauffeur, drie gezondheidswerkers en een burger kwamen daarbij om het leven. Zes andere burgers raakten gewond.

Sinds eind 2013 krijgt de stad Aleppo zware luchtbombardementen over zich heen. Woonwijken, markten, bushaltes, scholen en medische infrastructuren zijn het doelwit van luchtbombardementen en bomvaten. AZG vreest dat het escalerend geweld in de gouvernementen Aleppo en Idlib niet alleen meer burgerslachtoffers en schade aan woonwijken, ziekenhuizen en medische centra zal veroorzaken. Het lijden van de bevolking zal ook nog toenemen.

AZG runt zes medische centra in Syrië en biedt rechtstreeks steun aan meer dan 100 ziekenhuizen, gezondheidsposten en poliklinieken in het land. Daarnaast ontfermt AZG zich nog over Syrische vluchtelingen in Jordanië, Libanon en Irak.